Avocatul lui Traian Băsescu, despre respingerea recursului: decizia CSJ este una părtinitoare și continuă lanțul abuzurilor

  • 08 Noiembrie 2018 14:45
Avocatul lui Traian Băsescu, despre respingerea recursului: decizia CSJ este una părtinitoare și continuă lanțul abuzurilor

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul lui Traian Băsescu, în dosarul în care fostul președinte al României se judecă cu președintele Rep. Moldova, Igor Dodon, pentru că acesta i-a retras cetățenia moldovenească. Astfel, fostul lider de la Cotroceni a rămas fără cetățenia Republica Moldova. Apărarea lui Traian Băsescu califică decizia instanței drept părtinitoare, în timp ce reprezentanții Președinției de la Chișinău o consideră legală.

Magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut decizia Curții de Apel Chișinău prin care a fost lăsat în vigoare decretul lui Igor Dodon de anulare a cetățeniei acordate președintelui Traian Băsescu. Decizia CSJ a fost publicată aseară târziu pe site-ul curții, deși inițial judecătorii au anunțat că vor pronunța verdictul în acest dosar pe 14 noiembrie. 

Magistrații au concluzionat că a fost respectată procedura de retragere a cetățeniei, iar decretul Președintelui Republicii Moldova nu este arbitrar.

La baza deciziei, ar sta inclusiv faptul că Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova, potrivit magistraților CSJ.

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, califică drept părtinitoare decizia Curții Supreme de Justiție și consideră că a fost luată în mod netransparent.

Domnul Băsescu a primit această decizie ca atare, cu calm. Nu putem spune că este o surpriză sau că nu ne-am fi așteptat la un astfel de deznodământ. Noi știm că legea este de partea noastră, această decizie, în principiu, continuă acest lanț al abuzurilor. Decizia este destul de părtinitoare, nu există un răspuns la cele mai importante argumente ale noastre(...)CSJ a legitimat abuzul Președinției, acordând comisiei de pe lângă președinte atribuții care nu sunt prevăzute de legea cetățeniei", a menționat avocatul Andrei Bivol.

Andrei Bivol a mai declarat că toate căile de atac naționale au fost epuizate, dar Traian Băsescu nu a comunicat deocamdată dacă va acționa R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La rândul său, reprezentantul președintelui Igor Dodon, avocatul Maxim Lebedinschi a spus că această decizie este una legală:

"Este un rezultat logic și respectiv legal. Motivul pentru care a fost retrasă cetățenia lui Traian Băsescu a fost ascunderea faptului aflării sale sub urmărire penală pe mai multe cauze, ceea ce este o interdicție imperativă de obținere a cetățeniei R. Moldova", consideră Maxim Lebedinschi.

Amintim că Traian Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova în 2016, iar în 2017 Igor Dodon i-a retras-o, la scurt timp după ce și-a preluat mandatul. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Igor Dodon, însă atât prima instanță, cât și Curtea de apel au respins cererea fostului președinte român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău