Avocatul lui Litvinenko îl acuză pe Putin de otrăvire cu poloniu

  • 29 Ianuarie 2015 17:21
Avocatul lui Litvinenko îl acuză pe Putin de otrăvire cu poloniu

Avocatul fostului spion rus denunță Moscova că a înfăptuit 'un act de terorism nuclear' la Londra

Avocatul disidentului și exspionului rus Alexander Litvinenko, decedat în anul 2006 într-un spital londonez în urma unei otrăviri cu poloniu radioactiv, a acuzat în această marți Rusia că se află în spatele morții sale, din cauza încercărilor sale de a "dezvălui corupția" existentă în "statul mafiot al lui Vladimir Putin".
În declarațiile făcute în cadrul anchetei publice privind cele întâmplate, Ben Emmerson a afirmat că această otrăvire cu poloniu a fost "un act de terorism nuclear pe străzile unui mare oraș, supunând riscului viața altor persoane".

Astfel, avocatul a dat asigurări că Litvinenko a fost "eliminat" pentru că și-a făcut dușmani în "grupul de criminali care-l înconjurau și continuă să-l înconjoare pe Putin, care își menține la putere regimul corupt", după cum a informat canalul de televiziune britanic BBC.

Emmerson a descris asasinarea disidentului rus ca fiind un act "de incredibilă barbarie" care i-a provocat "cea mai dureroasă și lentă moarte imaginabilă". Litvinenko a fugit în Marea Britanie după ce criticase Kremlinul și a lucrat pentru serviciile de siponaj britanice.

Avocatul a subliniat că "nu există nici un dubiu" asupra faptului că asasinatul a fost comis de cetătenii ruși Andrei Lugovoi și Dimitri Kovtun, care au negat orice fel de legătură cu cazul. Ambii fuseseră invitați să participe prin videoconferință la ancheta publică, cu toate că Lugovoi a declarat marți că nu ar fi o judecată dreaptă. "S-au clasificat materialele spunându-se că Litvinenko a cooperat cu spionajul britanic. Cum va exista oare o anchetă imparțială?", a întrebat el.

Marea Britanie considera în mai 2007 că Lugovoi ar trebui să fie acuzat de asasinarea lui Litvinenko, dar Rusia a refuzat să-l extrădeze.

Robin Tam, consilier de investigație, a semnalat că Litvinenko a putut fi otrăvit cu poloniu în două ocazii, prima dată cu o cantitate mai mică din această substanță.

Deși legăturile dintre Marea Britanie și Rusia au fost întărite prin refuzul guvernului lui David Cameron de a face o investigație publică a cazului, familia fostului agent a spus că acest refuz se datora interesului de a proteja relațiile comerciale și a făcut recurs, cu rezultat favorabil.

Până la urmă, după răcirea relațiilor dintre cele două țări în urma doborârii avionului MH17 al Malaysia Airlines într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiștilor proruși, ministrul de interne Theresa May a anunțat că va exista o anchetă publică în cazul

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău