Avocații lui Filat au depus recurs la CSJ. Aceștia cer anularea integrală a sentinței

  • 10 Ianuarie 2017 10:32
Avocații lui Filat au depus recurs la CSJ. Aceștia cer anularea integrală a sentinței

Avocații fostului premier Vlad Filat au contestat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție deciziile emise de magistrații de la Curtea de Apel și Judecătoria Buiucani în dosarul care îl vizează.

Apărătorii lui Vlad Filat au solicitat casarea integrală a sentinței emise de Judecătoria Buiucani, casarea parțială a deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri în acest dosar. De asemenea, avocații cer achitarea și eliberarea lui Vlad Filat din detenție. În același timp, apărătorii insistă ca recursul să fie examinat în cadrul unei ședințe publice, iar magistrații să se pronunțe asupra tuturor motivelor invocate, transmite Realitatea.md.

„CSJ este în măsură să caseze deciziile ilegale date de instanțele inferioare, să aprecieze corect toate circumstanțele și să pronunțe o soluție justă. Ne exprimăm încrederea că cererea va fi admisă, iar instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise în acest caz. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. A fost judecat cu ușile închise, probe artificiale, martori inventați, încălcarea drepturilor, fapt care a dus la adoptarea unor decizii ilegale și la un precedent de condamnare politică”, a menționat Biroul de Avocați.

Totodată, avocații au precizat că, în cazul în care instanța va lua o decizie contrar așteptărilor, vor contesta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit legii, CSJ are la dispoziție trei luni să se pronunțe asupra admisibilității recursului depus din numele lui Vlad Filat.

Realitatea.md amintește că la finele lunii iunie curent, Judecătoria Buiucani l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, cu confiscarea bunurilor primite „personal sau prin intermediari” în valoare de aproape 39,6 de milioane de dolari (peste 795 de milioane de lei).

La 11 noiembrie curent, Curtea de Apel a menținut sentința parțial, reducând doar valoarea bunurilor și serviciilor pe care le-ar fi primit personal sau prin intermediari fostul premier care ajungea la 23,6 milioane de dolari, echivalentul a 300 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău