Avocații lui Evghenii Șevciuk, consideră că drepturile clientului lor sunt încălcate de autoritățile regiunii

  • 14 Septembrie 2017 18:22
Avocații lui Evghenii Șevciuk, consideră că drepturile clientului lor sunt încălcate de autoritățile regiunii

Avocații lui Evghenii Șevciuk, care a fugit peste hotare, consideră că drepturile clientului lor sunt încălcate de autoritățile regiunii "intenționat, în modul cel mai grosolan".

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, avocatul Veaceslav Țurcan a spus că, pentru a putea porni urmărirea penală a lui Șevciuk, autoritățile transnistrene au modificat legislația locală.

"Ridicarea imunității a devenit posibilă după o serie de amendamente adoptate de Sovietul Suprem. În opinia mea, întreaga linie de acuzații împotriva lui Șevciuk este construită în așa fel, încât să fie reglate conturile cu el", a spus avocatul fără a exclude faptul că în spatele tuturor acestor acțiuni se află cea mai influentă companie din regiune, "Sheriff".

Potrivit lui, comasarea a cinci cauze penale cu statut de "secret" și refuzul de a oferi acces avocaților din Republica Moldova la materialele este o altă dovadă că persecutarea lui Șevciuk se face la comandă.

Țurcan a amintit că "cu două zile înainte de ridicarea imunității lui Șevciuk, în legislația locală au fost făcute modificări, potrivit cărora avocații străini, inclusiv cei din Republica Moldova, nu pot avea acces la dosare clasificate drept "secrete".

În opinia sa, în Transnistria, "cu îngăduința autorităților ruse (care, de fapt, controlează regiunea), nu a fost creat un stat legal, ci o structură monstruoasă".

"Acest lucru poate fi comparat cu sistemul pe care bolșevicii l-au creat în secolul al XX-lea pe teritoriul URSS. Când structura își distruge arhitecții. Și acum orice persoană poate deveni o victimă în Transnistria, inclusiv cei care se află acum la conducere. Mai demult l-am apărat pe președintele judecătoriei orașului Tiraspol, Anatolii Alimpiev. Împotriva lui a fost fabricat un dosar penal în legătură cu presupusa luare de mită. Această persoană practic a creat sistemul judiciar al autopoclamatei RMN. El era ferm convins că, dacă va ajunge în instanță în regiune, nu va fi umilit și va avea dreptul la protecție. Nu s-a întâmplat așa. Alimpiev a fost eliberat din închisoare numai atunci când a refuzat serviciile unui avocat străin, care tuturor le băga în față Convenția Europeană a Drepturilor Omului și îi amenința cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a spus Țurcan.

Un alt avocat al politicianului fugar, Maxim Belinschi, este convins că presiunea se exercită nu numai personal asupra clientului său, ci și asupra membrilor familiei sale.

"Casa tatălui lui Șevciuk din satul Stroiești, raionul Rîbnița, construită cu mult timp înainte ca Evghenii Șevciuk să devină „președintele” Transnistriei, a fost mai întâi percheziționată nemotivată de organele de drept din regiune, iar acum este sechestrată. Aceeași soartă a avut și casa soacrei lui Șevciuk. Cum altfel pot fi numite toate acestea decât presiune?"se întreabă avocatul.

Cei doi avocați au menționat că în viitorul apropiat se vor adresa în mai multe instanțe competente cererea de a li se asigura accesul la protejarea eficientă a drepturilor clientului lor.

"Vom transmite demersul în scris primului-ministru Republicii Moldova, procurorului general al RM, autorităților Rusiei și Ambasadei Federației Ruse în RM, precum și autorităților europene, inclusiv Delegației Uniunii Europene în RM cu prezentarea situației în privința lui Evghenii Șevciuk. După ce vom epuiza toate mijloacele de protecție la nivel național, desigur vom ajunge la CEDO. Mai ales că există precedente de condamnare a autorităților din Republica Moldova și Rusia, dacă ne amintim de cazul Ilie Ilașcu", au conchis avocații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău