Avocații directoarei Huawei difuzează o înregistrare video și documente legate de arestarea lui Meng Wanzhou în Canada

  • 21 August 2019 12:55
Avocații directoarei Huawei difuzează o înregistrare video și documente legate de arestarea lui Meng Wanzhou în Canada

O judecătoare canadiană a acceptat marți să fie transmise către mass-media o înregistrare video și diverse documente legate de arestarea directoarei financiare a companiei chineze Huawei, la începutul lui decembrie, la Vancouver, arestare aflată la originea unei grave crize diplomatice între Ottawa și Beijing, informează miercuri AFP, preluat de Agerpres.

În timpul unei scurte audieri, judecătoarea a validat o cerere în acest sens din partea avocaților directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor, Meng Wanzhou, arestată la 1 decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea SUA care cer extrădarea ei. Directoarea nu a fost prezentă la tribunal.

Avocații săi contestă condițiile arestării ei pe aeroport, afirmând că clienta lor a fost interogată timp de mai multe ore de către autorități fără a ști de ce, prin încălcarea drepturilor sale.

Documentele transmise mai multor mass-media reprezintă o serie de depoziții sub jurământ ce rezumă argumentele apărării, precum și o înregistrare video care o arată pentru prima dată pe Meng Wanzhou la aeroport, în ziua arestării sale.

Judecătoarea Heather Holmes a acceptat ca aceste documente să fie publicate înainte de următoarea audiere în acest dosar, prevăzută la 23 septembrie, procedură "puțin neobișnuită", dar justificată, potrivit ei, de "interesul public foarte mare". "Transparența servește mai bine intereselor justiției în acest caz", a mai apreciat ea.

Avocații lui Meng Wanzhou, acuzată de SUA că a dorit să ocolească sancțiunile americane împotriva Iranului, intenționează să folosească aceste dovezi în timpul audierilor tehnice ce vor începe la 23 septembrie la Vancouver, au anunțat aceștia marți.

Prima serie de audieri ce vor aborda fondul cererii de extrădare va începe la 20 ianuarie 2020.

Meng Wanzhou a fost pusă în libertate la câteva zile după arestare, în schimbul unei cauțiuni de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte brățară electronică și să-și predea pașapoartele. În prezent, ea locuiește în una dintre proprietățile sale din Vancouver.

În zilele care au urmat arestării lui Meng, China l-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig și un alt compatriotul, consultantul Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj. De asemenea, Beijingul a condamnat la moarte alți doi canadieni, recunoscuți vinovați de trafic de droguri, și a blocat livrările canadiene de rapiță și carne.

De atunci, Ottawa nu încetează să ceară eliberarea lui Kovrig și Spavor, a căror detenție o consideră "arbitrară". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău