Avocații DIASPOREI, deciși să meargă până la capăt, chiar dacă și Curtea de Apel va respinge contestațiile

  • 02 Decembrie 2016 16:26
Avocații DIASPOREI, deciși să meargă până la capăt, chiar dacă și Curtea de Apel va respinge contestațiile

După ce Judecătoria Centru a respins ieri, ca fiind neîntemeiate, cererile de chemare în judecată ale cetățenilor din diaspora, avocații acestora au depus astăzi un recurs la Curtea de Apel. Anunțul a fost făcut de avocați într-o conferință de presă. Ei spun că procesul a fost inechitabil și s-a desfășurat cu mai multe încălcări și își anunță hotărârea de a urma toate căile legale în instanțele superioare, pentru a obține o decizie în favoarea cetățenilor care au fost lipsiți de dreptul la vot.

„Am constatat o atitudine nu tocmai obiectivă și corectă, atât din partea instanței, cât și a autorităților. Ne-au fost refuzate mai multe cereri. Această hotărâre nu este una justă, ne vom expune asupra ei după ce vom vedea motivarea”, a declarat avocata Veronica Moraru-Mihailov.

eprezentanții diasporei susțin că hotărârea emisă de Judecătoria Centru este injustă și că se vor expune pe marginea acesteia după ce după ce vor vedea motivarea.

Un alt avocat al diasporei, Eduard Digore, consideră că procesul s-a desfășurat cu încălcarea dreptului la apărare, iar autoritățile publice au prezentat în instanță probele cu întârziere și în mod selectiv.

„În cazul primei ședinței de judecată, autoritatea publică trebuia să prezinte toate probele pe care le avea, printre aceste probe erau inclusiv contestațiile cetățenilor. Autoritățile au prezentat mai târziu probele, care erau incomplete”, a precizat Eduard Digore.

Unul dintre reprezenatanții diasporei, Dumitru Vicol, a spus că mai mulți cetățeni din diasporă se simt trădați ca urmare a faptului că le-a fost încălcat dreptul la vot, dar și determinați să meargă până la capăt în acest proces.

„Ne- a mirat faptul că autoritățile publice au angajat opt reprezentanți să lupte cu noi, cetățenii care contribuie prin mai multe modalități, pe lângă remitențe, consumul TVA când venim acasă”, susține Dumitru Vicol.

În timpul procesului, avocații diasporei au depus mai multe demersuri, inclusiv privind neconstituționalitatea unui articol din Codul Electoral, prin care se limitează numărul de buletine de vot pentru o secție la maximum 3 000. Totodată, ei au cerut recuzarea judecătoarei Djeta Chistol. Ambele demersuri au fost, însă, respinse.

Mai mulți cetățeni din diasporă au atacat în judecată autoritățile, după ce mii de cetățeni aflați peste hotare nu au reușit sa voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie, din cauză că s-au epuizat buletinele de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău