Ombudsmanul Maia Bănărescu: Este o rușine pentru stat, la așa număr mic de copii, să nu le poți asigura respectarea drepturilor

  • 01 Iunie 2020 13:29
Ombudsmanul Maia Bănărescu: Este o rușine pentru stat, la așa număr mic de copii, să nu le poți asigura respectarea drepturilor

Astăzi este marcată Ziua Internațională a copiilor, iar în acest context, Ombudsmanul poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, atrage atenția că, în mare parte, acestea nu sunt respectate în Republica Moldova. Deși, legislația națională corespunde standardelor europene, carențe majore sunt înregistrate la implementarea cadrului legal, a subliniat Maia Bănărescu, în cadrul unui interviu pentru Agenția de știri IPN.

Potrivit Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în ultimii patru ani, Republica Moldova nu a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește asigurarea respectării drepturilor copiilor.

„Pe orice segment pe care l-ați lua, întotdeauna, vorbim despre încălcarea drepturilor copiilor. Că este medicină – probleme câte doriți. În asigurarea respectării drepturilor copiilor cu comportament deviant sau copilul care este, deja, în instituție penitenciară sau este în faza de urmărire penală, sau este copilul în educație, permanent o să găsim neajunsuri. Nu mai vorbim de acel copil care este în seama părinților, în urma dezinstituționalizării. Am dezinstituționalizat copilul și mai mult autoritățile nu pot face față. Copilul, iarăși, stă în grija părinților, care ei nu sunt specialiști, să acorde necesitățile unui copil care stă la pat, care are un regim special. Deci, este foarte complicat să zicem că Republica Moldova drepturile copilului. Absolut nu este așa pentru că atâta timp cât sunt probleme la orice segment, vorbim de încălcarea drepturilor copilului.”

Maia Bănărescu a menționat despre problema lipsei specialiștilor la nivel de autoritate publică locală responsabili de respectarea drepturilor copiilor.

„Cine se ocupă de problema copiilor? De problema copilului se ocupă asistentul social. Asistentul social este i acel care se ocupă și de adulți. Atunci apare întrebarea ca și stat, ca și autoritate spui că trebuie specialist, dar specialistul nu este. Finanțarea acestor specialiști a fost lăsată pe seama autorităților publice locale și, ca de obicei, autoritățile locale spun că nu au bani pentru a achita. Am venit cu propunerea că să fie achitat din bugetul de stat așa cum este asistentul social. Dați specialistul pentru drepturile copilului să fie în direcția asistență și protecție social la nivel de raion. Este chiar o rușine pentru stat la așa număr mic de copii, nici 400 de mii de copii, să nu le poți asigura respectarea drepturilor în totalitate a copiilor.”

Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la sfârșitul anului 2019, au fost luați în evidență peste 10 mii de copii aflați în situații de risc, 72 la sută fiind din mediul rural. Fiecare al doilea copil avea vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani. Totodată, numărul copiilor neglijați, în anul 2019, a constituit 8 600, iar peste 700 de copii au fost supuși violenței.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău