Avizul privind limitarea inviolabilității deputatului în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, aprobat de Guvern

  • 18 Mai 2022 14:52
Avizul privind limitarea inviolabilității deputatului în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi avizul la proiectul de modificare a articolului 70 din Constituție prin care se propune restrângerea inviolabilității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, al traficului de influență, al excesului sau abuzului de putere, al îmbogățirii ilicite și spălării banilor.

Astfel, în aceste cazuri, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților sau transmiterea dosarului în judecată va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului.

Limitarea inviolabilității deputatului este în măsură să faciliteze investigarea efectivă a acestor infracțiuni și tragerea la răspundere a persoanelor culpabile.

Potrivit notei informative, proiectul are drept scop redefinirea statutului constituțional al deputatului, în contextul unei creșteri a nivelului de corupție și al promovării politicilor de toleranță zero fașă de acest fenomen în calitate de obiectiv de importanță națională.

Adoptarea actului normativ are ca finalitate asigurarea egalității în fața legii, asigurarea unui mecanism de protecție prin stabilirea unui echilibru între necesitatea combaterii infracțiunilor și protejarea opoziției de presiuni sau de hărțuiri necorespunzătoare din partea guvernării, garantarea statului de drept, prevenirea și combaterea corupției mari.

Limitarea inviolabilității deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului, în contextul creșterii nivelului de corupție, potrivit autorilor inițiativei legislative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău