Avizul Comisiei de la Veneția la modificările aduse la Legea procuraturii, comentat diferit de experți. Teodor Cîrnaț: Pentru a fi în albia adevărului și a justiției, evaluarea începută în privința lui Alexandr Stoianoglo ar trebui să fie stopată

  • 15 Decembrie 2021 13:07
Avizul Comisiei de la Veneția la modificările aduse la Legea procuraturii, comentat diferit de experți. Teodor Cîrnaț: Pentru a fi în albia adevărului și a justiției, evaluarea începută în privința lui Alexandr Stoianoglo ar trebui să fie stopată

Avizul Comisiei de la Veneția la modificările aduse la Legea procuraturii este comentat diferit de experți. Guvernarea susține că va ține cont de mai multe recomandări, dar nu este clar dacă va stopa sau nu, procedura de evaluare inițiată în privința actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo. 

Avizul Comisiei de la Veneția în privința modificărilor la Legea procuraturii, operate în luna august, continuă să provoace discuții și comentarii în  contradictoriu. Expertul în drept Teodor Cîrnaț consideră că avizul a fost unul dur și arată că actualul mecanism de evaluare a procurorului general este ilegal, iar modificările la componența Consiliului Superior al Procurorilor lipsesc de conținut acest organ. În urma acestui aviz, Parlamentul trebuie să revină la legea votată în august, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie stopată, consideră Teodor Cîrnaț.

„Pentru a fi în albia adevărului și a justiției, evaluarea începută în privința lui Alexandr Stoianoglo ar trebui să fie stopată, să fie din nou votată legea de Parlament, astfel ca criteriile în baza cărora urmează să fie evaluat procurorul general să fie prevăzute de lege”, a declarat Teodor Cîrnaț. 

Pe de altă parte, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea consideră că deși este critic, avizul Comisiei de la Veneția nu ar sugera sistarea procedurii de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo, sau a urmăririi penale împotriva acestuia.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a comentat pe o rețea de socializare că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi examinate și luate în calcul, însă nu precizează dacă va fi suspendată evaluarea procurorului general.

Amintim că noile modificări la Legea cu privire la Procuratură prevăd demiterea Procurorului General,  în cazul în care  activitatea sa este considerată nesatisfăcătoare de Comisia de evaluare.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție, la fel ca și adjuncții săi, iar pe numele său a fost inițiată urmărirea penală pe mai multe capete de acuzare. Între timp a fost inițiată și procedura de evaluare a activității acestuia.

Opoziția socialistă a criticat dur aceste modificări, calificându-le drept un atac la statul de drept și o tentativă a guvernării de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Guvernarea susține că toate aceste acțiuni fac parte dintr-un proces mai amplu de reformare a justiției și de luptă împotriva corupției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău