Avizele pentru plata impozitului pe avere ar putea fi înmânate contribuabililor pe 30 octombrie

  • 28 Martie 2016 17:23
Avizele pentru plata impozitului pe avere ar putea fi înmânate contribuabililor pe 30 octombrie

Calcularea impozitului pe avere, propus în premieră în proiectul Politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2016 și remiterea avizelor de plată ar putea să se facă de către oficiile fiscale teritoriale cu o lună mai devreme, adică pe 30 octombrie.

O propunere în cest sens a fost formulată în cadrul ședinței de luni, 28 martie, a grupului de lucru, creat de Parlament pentru examinarea documentului. Potrivit autorilor, modificarea vine să acorde contribuabililor, care urmează să achite acest nou impozit, timp suficient pentru a-și onora obligațiunea fiscală, transmite IPN.

Subiecți ai impunerii, la prima etapă, vor fi de acei contribuabili, care dețin imobile cu o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați și o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei. Cota impozitului va fi de 0,8% și se va aplica asupra bazei impozabile. Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Dacă bunurile imobiliare se află în proprietate sau folosință comună în diviziunea mai multor persoane, subiect al impunerii va fi considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine. Iar în cazul bunurile imobiliare aflate în proprietate comună în devălmășie, subiect al impunerii este considerată, în baza acordului comun, unul din proprietari. Acesta va purta o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Referitor la bunurile imobiliare, care sunt obiecte ale unui credit imobiliar (ipotecar) sau a unui contract de leasing financiar, obiect al impunerii va constitui diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă până la stingerea totală a creditului sau contractului de leasing financiar.

În cadrul ședinței grupului de lucru s-a menționat că potrivit datelor cadastrale acest nou impozit ar urma să fie plătit de peste 3 mii de contribuabili, marea majoritate fiind din municipiul Chișinău.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a spus că în proiectul bugetului de stat pentru 2016 sunt preconizate 50 de milioane lei de la aplicarea impozitului pe avere. „Vom vedea cum se va manifesta, la modul practic, aplicarea impozitului pe avere, ca în politica fiscală pentru anul viitor să luăm în considerație primele rezultate. Atunci vom discuta, inclusiv, și despre unele mecanisme, care ar stimula contribuabilii să achite acest impozit, precum și despre repartizarea surselor acumulate din acest impozit”, a conchis ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău