AVIZ în Parlament | În R.Moldova ar putea fi creată o linie de prelucrare a deșeurilor radioactive

  • 15 Februarie 2017 15:04
AVIZ în Parlament | În R.Moldova ar putea fi creată o linie de prelucrare a deșeurilor radioactive

În Republica Moldova ar putea fi creată, până la sfârșitul anului 2018, o linie de sortare și tratare a deșeurilor radioactive. Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a aprobat, în ședința de miercuri, 15 februarie, proiectul unei Strategii naționale privind managementul deșeurilor radioactive pentru anii 2017-2026 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, scopul acestui proiect este „de a reduce expunerea la radiații ionizante a populației, prin stoparea procesului de contaminare radioactivă a mediului, sortarea și reducerea volumului deșeurilor radioactive și remedierea teritoriilor contaminate”.

Deșeurile solide după dezafectarea sau scoaterea din uz a instalațiilor radiologice sau nucleare ar urma să fie mărunțite, stocate pentru dezintegrare, compactate, incinerate sau încapsulate, iar deșeurile lichide provenite din activități radiochimie sau medicale, scurgeri din surse radioactive uzate se prevăd a fi tratate, filtrate, precizează sursa citată.

În acest scop, urmează a fi creată infrastructura căilor de acces, cea de delimitare a zonelor controlate și supravegheate pentru punctul de condiționare a deșeurilor, lansarea liniei de sortare și tratare, modernizarea punctului de dezactivare a mijloacelor de transport și de protecție, cu reconstrucția sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare. Pentru implementarea tuturor acțiunilor sunt necesare 37 milioane de lei, bani care urmează a fi accesați din fonduri externe.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova ar exista peste 6000 de surse radioactive, exploatate de circa 200 de agenți economici - potențiali generatori de deșeuri radioactive. Sursele radioactive provin din aplicații în industrie, medicină, agricultură, și cercetare.

Comunicatul nu precizează, însă, dacă linia de prelucrare a deșeurilor radioactive ar putea prelua și material importat din străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău