Avionul ucrainean doborât în Iran a fost lovit de două rachete la interval de 25 de secunde (raport)

  • 23 August 2020 14:07
Avionul ucrainean doborât în Iran a fost lovit de două rachete la interval de 25 de secunde (raport)

Analizarea datelor cutiilor negre ale avionului de pasageri ucrainean prăbușit în Iran în luna ianuarie arată că acesta a fost lovit de două rachete la interval de 25 de secunde și că pasagerii erau încă în viață o perioadă de timp după impactul primei explozii, a anunțat Iranul duminică, transmite Reuters din Dubai, citat de Agerpres.

Anunțul făcut de șeful Organizației Aviației Civile a Iranului, Touraj Dehghani-Zanganeh, marchează primul raport oficial privind conținutul înregistrărilor de voce și date din cabina de pilotaj, care au fost trimise în iulie în Franța pentru a fi citite.

Teheranul a spus că a doborât accidental avionul ucrainean, într-o perioadă de tensiuni extreme cu Statele Unite. Toate cele 176 de persoane de la bord au murit.

"Nouăsprezece secunde după ce prima rachetă a lovit avionul, vocile piloților din interiorul cockpitului au indicat că pasagerii erau în viață ... 25 de secunde mai târziu a doua rachetă a lovit avionul'', a spus Touraj Dehghani-Zanganeh la televiziunea de stat.

Iranul a purtat convorbiri cu Ucraina, Canada și alte țări care au avut cetățeni la bordul aeronavei doborâte și care au cerut o anchetă amănunțită asupra incidentului.

"Analiza datelor din cutiile negre nu ar trebui să fie politizată", a spus Zanganeh.

Gărzile Revoluționare ale Iranului au doborât aparatul ucrainean cu o rachetă sol-aer la 8 ianuarie, imediat după ce avionul decolase din Teheran, în ceea ce ulterior Teheranul a recunoscut că a fost o "greșeală dezastruoasă" făcută de forțele sale, aflate în alertă ridicată în timpul unei confruntări cu Statele Unite.

Oficiali iranieni și ucraineni au purtat discuții cu privire la despăgubiri pentru familiile victimelor. O nouă rundă a dialogului este programată pentru luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău