Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană își spune cuvântul (defenseromania.ro)

  • 28 Ianuarie 2020 10:20
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană își spune cuvântul (defenseromania.ro)

Statele Unite continuă să investească în cercetare, dar mai ales în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a-și menține superioritatea militară, în special pe cea aeriană, iar Rusia și China sunt conștiente de acest lucru, de faptul că pierd teren, scrie defenseromania.ro, care preia un articol din The National Interest.

În viitorul apropiat, Forțele Aeriene ale SUA vor atinge un nou nivel de înzestrare și pregătire militară, ceea ce le va oferi avantaje incontestabile față de piloții ruși și chinezi.

Deja, avioanele de vânătoare F-22 și F-35 sunt superioare din punct de vedere tehnologic față de avioanele rusești Su-35S și avioanele Shenyang J-11 sau Shenyang J-15 ale chinezilor. În ceea ce privește Su-57 (Rusia) și J-20 (China), este prea devreme pentru o comparație, deoarece aceste avioane nu sunt produse într-un număr la fel de mare ca F-22 și F-35, dar nici nu au apucat să demonstreze de ce sunt capabile pe un câmp de luptă.

 

Piloții avioanelor F-35 vor putea controla un mic grup de drone

O adevărată revoluție în domeniul aviației militare, în opinia autorilor unui articol din The National Interest, va fi un grup de drone, care va putea fi operat și manevrat de către piloții avioanelor F-22 și F-35. De precizat că, în tot acest timp, dronele care se vor afla sub comanda piloților americani, se află într-un proces de testare, fiind o chestiune de timp până când acestea vor fi complet operaționale.

F-35 va fi echipat cu inteligență artificială (IA) și, pe baza algoritmilor, computerul va prelua controlul unei drone sau chiar a mai multor drone aflate în apropiere. Cuvântul cheie care va sta pe buzele militarilor americani este ’’autonomie’’. Un UAV (Unmanned Aerial Vehicle) nu va trebui să fie monitorizat constant de la sol, ci va fi o unitate de luptă independentă, mai spun autorilor articolului din The National Interest.

După cum precizează expertul în domeniul aviației militare, Gregory Zacharias, o dronă va putea îndeplini, de exemplu, rolul de platformă cu arme. Cu alte cuvinte când un avion F-35 va rămâne fără rachete, acesta va putea folosi, pur și simplu, rachetele UAV-ului aflat cel mai aproape. În mod similar, problema cu alimentarea cu combustibil ar putea fi rezolvată și ea.

Softul cu care este echipat un avion F-35 (Autonomic Logistics Information System sau ALIS), oferă deja posibilitatea unei utilizări limitate a inteligenței artificiale. Softul oferă estimări, sistematizează informații și chiar poate lua unele decizii. În acest moment, creierul uman este mult mai eficient decât inteligența artificială, dar treptat computerul va putea să îndeplinească sarcini relativ simple.

Iar dacă luăm în calcul și faptul că, recent, Pentagonul a decis să înlocuiască softul ALIS, la sfârșitul acestui an, cu unul care va fi mai ușor de utilizat, mai sigur și mai puțin predispus la erori, ajungem la concluzia că Statele Unite vor să-și mențină cu adevărat superioritatea aeriană, atât față de Rusia, cât și față de China.

Softul ODIN, pentru că despre el este vorba, va fi proiectat pentru a reduce substanțial volumul de muncă al piloților care operează pe avioane F-35.

Sursa:defenseromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău