Avionul Oligarhului. Unde l-a ascuns Plahotniuc / RISE

  • 30 Septembrie 09:50
Avionul Oligarhului. Unde l-a ascuns Plahotniuc / RISE

În timp ce banii zburau din cele trei bănci moldovene implicate în „Frauda bancară”, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari din Moldova. O navă Embraer Legacy 650, din categoria business class, a ajuns la Ilan Șor și alta identică – pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova a urmărit traseul banilor și prezintă locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul.

Kroll 2. Pista de plecare

În raportul Kroll 2 ne-a atras atenția, în mod special, partea în care anchetatorii privați au analizat companiile străine și conturile bancare din mai multe state, urmărind tranzacțiile mai mari de o jumătate de milion de dolari.

Bani suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări printre care: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția. O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme offshore de la băncile din Moldova.

La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited. „Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.

RISE Moldova a aflat de unde au venit cei 21 de milioane de dolari și care a fost destinația lor finală.

Pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro către firma Dracard SRL, o companie din grupul Șor.

De aici, banii au trecut prin conturile altor 18 companii offshore, cu acționariat opac sau de tip fantomă, și în final, pe 12 decembrie 2014, suma de 21 de milioane de dolari a fost virată către compania cipriotă Seppota Services Limited. În aceeași zi, Seppota transferă aproape toți banii, 20,6 milioane de dolari, către uzina de avioane Embraer SA, iar la destinația plății indică „plata în avans pentru avion”.

Avionul lui Plahotniuc

Este un Embraer Legacy 650 (ERJ135BJ), categoria business, cu viteza maximă de croazieră de 828 km pe oră. La bord pot urca 14 pasageri, iar scaunele pot fi transformate în loc de dormit.

Bucătăria este spațioasă, cu frigider, cuptor cu microunde și sertar pentru gheață.

Pasagerii au acces la internet și telefon prin satelit.

Este o „limuzină executive sky” – așa o descrie MJET GmbH, o companie austriacă, cu angajați și asociați din Moldova.

În 2015, MJET GmbH a încasat aproape o jumătate de milion de euro de la compania controlată de oligarhul Plahotniuc – Rowallan Overseas SA. Banii au fost transferați „pentru servicii de charter”.

Continuarea citiți aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău