Avion deturnat: Premierul canadian condamnă acțiunile, Belarusul își închide ambasada în Canada

  • 26 Mai 2021 08:34
Avion deturnat: Premierul canadian condamnă acțiunile, Belarusul își închide ambasada în Canada

Belarusul a anunțat marți viitoarea închidere a ambasadei sale în Canada, în ziua în care premierul canadian, Justin Trudeau, a indicat că studiază înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului acuzat de deturnarea unui avion european pentru a aresta un opozant aflat la bord, notează AFP.

"Ambasada Belarusului în Canada își suspendă activitățile la 1 septembrie 2021" și serviciile sale consulare de la 10 iulie, a anunțat aceasta într-un comunicat pe site-ul său, salutând 24 de ani de "cooperare reciproc avantajoasă".

Contactată de AFP, ambasada a declarat că decizia a fost luată în lumina "impactului practic al contactelor bilaterale actuale". Decretul a fost semnat pe 22 mai, a declarat însărcinatul cu afaceri Evgheni Rusak într-un e-mail.

"Comportamentul regimului din Belarus este scandalos, ilegal și total inacceptabil", a afirmat Justin Trudeau în cadrul unui briefing de presă.

"Canada a instituit deja sancțiuni împotriva Belarusului și va lua în considerare alte opțiuni", a adăugat el, cerând, de asemenea, "eliberarea imediată" a jurnalistului Roman Protasevici.

Șeful guvernului canadian a spus că "sprijină ferm o acțiune prin intermediul tuturor instituțiilor internaționale posibile", inclusiv NATO.

Canada va participa joi la reuniunea de urgență a Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI), cu sediul la Montreal, și recomandă avioanelor canadiene să evite spațiul aerian belarus, au precizat la rândul lor ministrul de externe și cel al transporturilor.

Marc Garneau și Omar Alghabra au denunțat într-un comunicat un "act nesăbuit și impertinent al regimului belarus" care "a pus în pericol siguranța pasagerilor și constituie o interferență gravă în principiile fundamentale și normele internaționale care asigură securitatea aviației civile peste tot lume".

Canada s-a alăturat astfel condamnărilor din partea liderilor Uniunii Europene, care au decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru Belarus și să adopte un nou set de sancțiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Autoritățile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o amenințare cu bomba atribuită mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă și doi pasageri - Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziție în vârstă de 26 de ani, și partenera sa Sofia Sapega - au fost arestați, suscitând o masivă condamnare internațională.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău