Avion de luptă rusesc Su-24, zbor razant deasupra unui distrugător american în Marea Neagră

  • 01 Februarie 2021 20:01
Avion de luptă rusesc Su-24, zbor razant deasupra unui distrugător american în Marea Neagră

Un avion de luptă rusesc Su-24 a fost filmat duminică zburând la joasă altitudine și la foarte mică distanță de distrugătorul american USS Donald Cook, care participă alături de alte nave la exerciții în Marea Neagră, scrie Agerpres, preluând Stars and Stripers.

Un bombardier Su-24 a trecut razant pe lângă distrugătorul american, la o înălțimea foarte mică, în timp ce se afla în apele internaționale, a indicat Flota a 6-a a SUA într-un comunicat.

US Navy a explicat că operează în Marea Neagră pentru a le da încredere aliaților din regiune și „a asigura securitatea și stabilitatea” în zonă. USS Donald Cook operează alături de distrugătorul USS Porter și nava de alimentare USNS Laramie.

Marina americană nu a contestat deocamdată public survolul de duminică al avionului Su-24 în imediata apropiere a distrugătorului său, dar a postat pe contul său de Twitter o înregistrare video care surprinde zborul avionului rusesc

Șicanări deasupra Mării Negre

Alimentarea pe mare este fundamentală pentru marină, iar a face aceasta în Marea Neagră reprezintă un „nou model operațional în noul an”, a declarat comandantul de pe USS Donald Cook, Matt Curnen.

„A lua combustibil pe mare este mijlocul cel mai concret pentru noi de a susține operațiuni independente”, a adăugat el.

Un avion P-8A al forțelor navale americane participă de asemenea la exercițiile actuale împreună cu cele trei nave, iar prezența maritimă americană în Marea Neagră poate însemna o atenție sporită din partea forțelor ruse, care urmăresc de fiecare dată mișcările navelor US Navy atunci când intră în apele Mării Negre.

În august, manevrele unui bombardier american B-52 deasupra Mării Negre au fost pereclitate de două avioane de vânătoare rusești care au zburat într-o „manieră nesigură și neprofesionistă”, apropiindu-se la o distanță de numai 30 de metri, a declarat atunci armata americană.

În lunile aprilie și mai, SUA au acuzat Rusia de mai multe interceptări efectuate într-o „manieră nesigură” de avioane de vânătoare rusești care s-au apropiat până la 10 metri de un avion de recunoaștere Poseidon P-8A în estul Mediteranei.

Rusia a contestat de asemenea de mai mai multe ori operațiunile SUA în apropierea granițelor sale, conform publicației citate.

Sosirea a trei nave americane în Marea Neagră ar putea semnala că forțele navale americane intenționează să-și consolideze prezența aici anul acesta, comentează publicația citată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău