Avioanele de ultimă generație F-35 ale Italiei se vor alătura misiunilor de poliție aeriană ale NATO în România

  • 14 Februarie 2022 16:18
Avioanele de ultimă generație F-35 ale Italiei se vor alătura misiunilor de poliție aeriană ale NATO în România

Avioanele de vânătoare de ultimă generație F-35 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Italiene se vor alătura avioanelor de luptă Typhoon Eurofighter cu care Italia asigură în prezent misiunile de poliție aeriană ale NATO în România, a anunțat luni Comandamentul Aerian Aliat al NATO, transmite CaleaEuropeana.ro.

Avioanele de generația a 5-a ale Forțelor Aeriene italiene vor opera de la baza lor de origine situată la Amendola (Foggia) pentru a proteja spațiul aerian al Alianței. Acestea se vor coordona pentru a lucra fără probleme alături de aeronavele Typhoon EF2000 desfășurate în prezent în România” arată sursa citată.

“Suntem mândri să arătăm cum experiența noastră cu F35A, atât într-un cadru național, cât și internațional de poliție aeriană, a fost o piatră de temelie pentru atribuirea către Aripa 32 a Forțelor Aeriene italiene a misiunilor NATO pe flancul sudic al Alianței. Implicarea Forțelor Aeriene italiene în misiuni de poliție aeriană, cum ar fi cele recente din Islanda și din regiunea baltică, a oferit expertiza adecvată flotei noastre de F35A, care operează acum de la baza lor de la Amendola, pentru a proteja și apăra cerul Alianței”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene italiene, generalul-locotenent Luca Goretti.

 

În prezent, forțele aliate din Italia, Germania și Statele Unite survolează spațiul aerian al României cu mai multe avioane de luptă.

Doisprezece aeronave americane – opt de tip F-16 și patru de tip F/A-18 Super Hornet – se află în România în completarea avioanelor Typhoon Eurofighter cu care Forțele Aeriene Italiene asigură misiunile de poliție aeriană ale NATO. Începând cu decembrie anul trecut, pentru o perioadă de patru luni, Italia asigură misiunile de poliție aeriană aliată printr-un detașament format din aproximativ 140 de militari și patru aeronave Eurofighter Typhoon.

Acestor aparate de zbor li s-au alăturat miercuri și forțele aeriene germane care au sosit în România, împreună cu avioane de luptă Typhoon Eurofighter, pentru a participa la misiuni de poliție aeriană ale NATO în țara noastră și la Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău