Avioane NATO au participat anul trecut la 570 misiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse

  • 09 Februarie 2023 19:50
Avioane NATO au participat anul trecut la 570 misiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse

Avioane de vânătoare ale NATO au participat la 570 de acțiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse în spațiul aerian internațional în 2022, transmite joi, 9 februarie, scrie Agerpres.

Numărul unor asemenea interceptări a fost anul trecut aproape dublu față de cel din 2021, a confirmat un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, în urma unei relatări a grupului media german Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Totuși, surse NATO afirmă că respectiva creștere a fost nu doar urmarea unei activități mai intense a forțelor aeriene ruse, dar și a unei prezențe mai solide a NATO pe flancul estic după izbucnirea războiului din Ucraina.

Majoritatea misiunilor au avut loc deasupra Mării Baltice.

Un oficial NATO a declarat pentru RND că marea majoritate a interceptărilor au fost ''sigure și profesioniste''.

În câteva ocazii, aviația militară rusă a desfășurat manevre riscante în apropierea unor avioane de recunoaștere aliate, neînarmate, ce zburau în spațiul aerian internațional, a spus purtătorul de cuvânt al NATO.

Interceptările implică zboruri ale avioanelor de vânătoare ale NATO în timpul cărora ele verifică dacă un anumit avion reprezintă sau nu o amenințare. Dacă este necesar, avionul respectiv poate fi oprit prin forță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău