Avioane NATO, în misiuni de interceptare a unor avioane rusești

  • 30 Octombrie 2014 10:51
Avioane NATO, în misiuni de interceptare a unor avioane rusești

Aparatele rusești nu au anunțat niciun plan de zbor; în consecință, Alianța consideră că această situație a reprezentat un potențial risc pentru zborurile civile.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri o intensificare neobișnuită a activității aviației militare rusești în spațiul european.

Un comunicat al NATO precizează că, în ultimele zile, avioane ale țărilor membre ale Alianței au decolat din patru locuri diferite pentru misiuni de interceptare a unor aparate militare rusești deasupra Mării Baltice, Mării Nordului, dar și a Mării Negre.

Cea mai importantă operațiune a mobilizat aparate din trei țări membre NATO - Norvegia, Marea Britanie și Portugalia - după detectarea unui grup de opt avioane rusești, patru bombardiere și patru avioane de alimentare, în formație deasupra Oceanului Atlantic.

Aparatele nu au anunțat niciun plan de zbor; în consecință, Alianța consideră că această situație a reprezentat un potențial risc pentru zborurile civile.

Nicio referire la criza din Ucraina

NATO mai precizează că o altă operațiune a fost realizată de avioane turcești deasupra Mării Negre pentru a controla un grup de patru aparate rusești, două dintre ele bombardiere.

Comunicatul Alianței Nord-Atlantice nu face nicio referire la criza din Ucraina, care a tensionat  relațiile dintre Rusia și Occident.

Anunțul NATO nu a avut deocamdată reacții la Moscova, după cum am aflat de la corespondentul Radio România, Alexandr Beleavschi.

În Rusia nu există comentarii deocamdată asupra acestor evenimente aeriene, după cum nu există nici reacții la declarațiile NATO.

Singura informație importantă de natură militară este cea cu privire la un test realizat cu succes de un submarin nuclear, care a lansat, din Oceanul Înghețat, o rachetă de tip nou Bulava, care este acum în dotarea Flotei ruse, rachetă purtătoare de ogive nucleare; ea a fost lansată de sub apă, a lovit cu succes o țintă situată la 8000 de kilometri distanță, pe un poligon din peninsula Kamceatka.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău