Aviația turcă lovește luptătorii kurzi sprijiniți de SUA

  • 25 Aprilie 2017 21:36
Aviația turcă lovește luptătorii kurzi sprijiniți de SUA

Armata turcă a anunțat marți uciderea a aproximativ 70 de militanți kurzi în Irak și Siria, transmite Reuters. Aviația militară a Turciei a atacat grupuri afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în regiunea Sinjar din Irak și nord-estul Siriei.

Țintele loviturilor aeriene au fost luptătorii kurzi din YPG, o miliție din cadrul Forțelor Democrate Siriene (SDF), susținute de Statele Unite, iar obiectivul declarat a fost de a împiedica PKK să trimită arme și explozivi pentru atentate în Turcia.

Un comunicat al YPG afirmă că atacurile Turciei, care au vizat un centru media, o stație de radio locală, instalații de comunicații și instituții militare, au ucis 20 de combatanți și au rănit 18, dintre care trei foarte grav. Un martor a relatat agenției Reuters că un ofițer american a însoțit comandanții YPG în inspecția pozițiilor lovite din Siria, lângă frontiera cu Turcia. Liderul kurd Ilam Ahmed, co-președinte al aripii politice a SDF, a cerut SUA protecție aeriană împotriva Turciei.

Departamentul de stat american a declarat că loviturile aviației turce nu au fost aprobate de coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic și a anunțat că și-a transmis îngrijoararea direct guvernului de la Ankara.

PKK este interzis în Turcia și considerat organizație teroristă și de Statele Unite și de Uniunea Europeană, iar liderul partidului, Abdullah Ocalan, este în închisoare din 1999. Luptătorii kurzi au însă un rol important în ofensiva SDF asupra orașului Raqqa, un punct important de rezistență al Statului Islamic în Siria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău