Avertizorii de integritate trebuie protejați de stat, club de presă

  • 11 Octombrie 2019 16:49
Avertizorii de integritate trebuie protejați de stat, club de presă

Avertizorii de integritate sunt un instrument eficient în multe țări în lupta împotriva corupției și de aceea trebuie protejați de stat. Este una din concluziile clubului de presă cu tema: „Legea cu privire la avertizorii de integritate trebuie să devină un mecanism eficient contra corupției”, la care au participat reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, ai Oficiului Avocatului Poporului și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare ( PNUD ), transmite IPN.

Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție din cadrul CNA, a spus că instituția a efectuat 55 de instruiri, la care au participat peste 2500 de angajați din sectorul public și privat, pentru a mediatiza subiectul avertizorilor de integritate. „Avertizorul de integritate nu poate fi comparat cu noțiunea de agent sub acoperire sau de „turnător”, în percepția mai veche a cetățenilor. Avertizorul de integritate este angajatul care informează instituția sau conducătorul instituției despre anumite nereguli care se petrec pe interior și care afectează drepturile și libertățile lui și ale întreprinderii la care lucrează”, a spus Ion Pruteanu.

Reprezentantul CNA  a spus că, atunci când angajatul nu are încredere în conducătorul instituției la care lucrează, se poate adresa la instituția specializată în combaterea corupției sau poate face o avertizare publică prin intermediul căilor de comunicare online.

Olga Vacarciuc, secretarul general al Oficiului Avocatului Poporului, a menționat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a îndemnat statele membre să adopte și să aplice legi cu privire la avertizorii de integritate.

Ada Șimon, șeful Direcției gestionare a cererilor al Oficiului Avocatului Poporului, a declarat că avertizorii de integritate pot solicita protecție din partea ombudsmanului dacă sunt supuși unor acțiuni de răzbunare. „Până în prezent, nu au parvenit cereri clasice unde putem identifica avertizorii de integritate. A fost doar o singură cerere, anonimă, dar neexistând informații suplimentare, nu am putut interveni”, a spus Ada Șimon.

Lilia Ioniță, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, a spus că principala măsură de protecție a unui avertizor de integritate este păstrarea anonimatului și confidențialitatea față de ceilalți angajați sau alte surse externe. „Legea are multe goluri, tergiversări și lacune. Ca să fie pusă în aplicare de către instituțiile publice și private, este necesară și o hotărâre de guvern care să stabilească un mecanism clar al căilor de comunicare prin care sunt dezvăluite practicile ilegale”, a spus Lilia Ioniță.

Legea privind avertizorii de integritate a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău