Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook pune în gardă deputații francezi în privința "metaversului" gândit de Mark Zuckerberg

  • 10 Noiembrie 2021 19:15
Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook pune în gardă deputații francezi în privința

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook Frances Haugen i-a pus în gardă miercuri pe deputații francezi împotriva proiectelor gigantului american în "metavers", această dublură digitală a lumii fizice unde compania întrevede imense posibilități comerciale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Sunt extrem de îngrijorată" de proiectele Facebook, în special de dorința sa de a crea veritabile medii profesionale în acest "metavers", a explicat ea.

"Imaginați-vă că lucrați de acasă și că angajatorul dvs decide să devină o întreprindere din 'metaversul' Facebook", a explicat ea. "Nu veți mai putea decide dacă Facebook vă poate spiona sau nu..."

"Metaversul" îi va permite Facebook "să adune tone de date noi despre voi", a reamintit ea, avertizând împotriva recurgerii la "senzori" sau "microfoane" în mediul utilizatorului.

"Este o problemă importantă pentru că este o problemă de consimțământ", a precizat Frances Haugen.

Frances Haugen a fost audiată miercuri dimineață de comisiile legislativă și de afaceri economice ale Adunării Naționale, urmând ca miercuri-după amiază să aibă întâlniri similare în Senat.

"Metaversul" este noul "graal" al lui Mark Zuckerberg, fondatorul și administratorul Facebook, care a decis să-și redenumească grupul Meta.

Această dublură digitală a lumii fizice, bazată în special pe universurile virtuale în 3D, ar urma să permită înmulțirea interacțiunilor umane, eliberându-le de constrângeri fizice, notează AFP.

Cu același prilej, Frances Haugen a pledat în fața deputaților francezi pentru rețele sociale "la scară umană", debarasate de mecanisme de "hiper-amplificare" care alimentează dezinformarea și propagarea conținuturilor care incită la ură.

"Puteam readuce rețelele sociale la scară umană, să revenim la nivelul din 2008 sau 2009, când firul nostru de actualitate era format din conținuturi generate de prietenii noștri" și "nu se vorbea despre distrugerea democrației", a spus ea.

"Facebook a făcut experimente în ultimii ani cu acest lucru: dacă familia și prietenii voștri reprezintă o parte mai mare din ceea ce vedeți, aveți mai puțin discurs de incitare la ură, mai puțină polarizare, mai puțină nuditate, mai puțină violență", a spus ea.

Frances Haugen a criticat marile grupuri de pe Facebook, care pot număra milioane de membri.

Potrivit ei, Facebook îi împinge în mod deliberat pe utilizatori să se alăture acestor mari grupuri, pentru că ele permit o reînnoire infinită a conținuturilor.

Ori aceste grupuri sunt comparabile cu veritabile "uzine cu variante", unde "cele mai extreme" conținuturi sunt selecționate pentru a fi propulsate spre milioane de persoane, a mai spus ea.

Frances Haugen a pledat încă o dată ca Facebook să fie constrâns să facă publice datele pe care le deține privind utilizarea serviciului său.

"Facebook ne spune că este la curent cu problemele" de hiper-amplificare a conținuturilor problematice, "dar nu avem niciodată acces la date care ne-ar permite să estimăm progresele care se fac" pentru a le remedia, a deplâns ea.

Facebook ar trebui să fie constrâns să furnizeze aceste date "în fiecare săptămână", la "10.000 de perechi de ochi", unor cercetători sau specialiști în algoritmi care ar putea evalua lucrurile, a spus ea.

Avertizoarea de integritate a salutat dorința deputaților francezi de a întări protecția celor aflați în această poziție, într-o propunere de lege care urmează să fie examinată în curând de parlamentul francez.

"Orice formă de susținere pe care o asigurați avertizorilor de integritate va fi benefică", a spus ea.

Întrebată despre susținerea de care a putut să beneficieze, a spus că mama ei i-a asigurat o susținere psihologică robustă în perioada în care își pregătea ofensiva.

"Am avut șansa incredibilă de a trăi cu mama mea anul trecut, din cauza COVID", a explicat ea.

"Ea este pastor și am beneficiat de nenumărate ore de sfaturi și terapie din partea ei. Am vorbit cu alți avertizori de integritate care nu au beneficiat de aceeași susținere și ei au suferit cu adevărat", a mai spus ea.

Frances Haugen se află la Paris după ce a trecut și pe la Bruxelles, unde și-a exprimat sprijinul pentru noul text european de reglementare a internetului DSA (Digital Services Act).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău