Avertizare meteo | Nivelul apei în râul Nistru va depăși pe anumite sectoare nivelul de trei metri

  • 24 Mai 14:24
Avertizare meteo | Nivelul apei în râul Nistru va depăși pe anumite sectoare nivelul de trei metri

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi o avertizare care indică creşterea nivelului apei în râul Nistru, între localităţile Dubăsari, Tighina şi Talmaza, transmite MOLDPRES.

Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 24-30 mai, pe sectorul Dubăsari-Tighina al râului Nistru, nivelul apei va creşte cu 2,8 - 3,3 metri. În aceeaşi perioadă, pe sectorul Bender – Talmaza, nivelul apei în Nistru va creşte cu 1,5 – 2,5 metri.

Conform hidrologilor, în aceste regiuni apa va ieși în luncă.

Creşterea nivelului apei pe acest sector este „în legătură cu decizia administrației Centralei Hidroelectrice Dubăsari de a mări volumul deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (r. Nistru) până la 1100 m3/s”, indică sursa citată.

Situaţia este agravată şi de ploile abundente de ieri, în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă. 

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în seara zilei de ieri o ședință în legătură cu pericolul inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă. Premierul a accentuat că este foarte important ca situațiile de risc să fie prevenite. Pavel Filip a dispus crearea unei celule de criză care să gestioneze eficient și coordonat situația. Pentru lucrările de reparație și întărire a digurilor de protecție au fost mobilizate și forțele necesare din rândul efectivului armatei și carabinierilor. În total, vor fi mobilizați circa 300 de persoane: militari, carabinieri, pădurari, constructori și drumari și peste 10 unități de tehnică specială. 

Luna mai este caracterizată de frecvente avertizări hidrologice, care prevăd creşterea nivelului apei în râurile Prut şi Nistru, echivalente ca intensitate cu Cod Galben. În caz de Cod Galben hidrologic, există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
5 °C
câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
9 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău