Avertizare meteo | Nivelul apei în râul Nistru va depăși pe anumite sectoare nivelul de trei metri

  • 24 Mai 2019 14:24
Avertizare meteo | Nivelul apei în râul Nistru va depăși pe anumite sectoare nivelul de trei metri

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi o avertizare care indică creșterea nivelului apei în râul Nistru, între localitățile Dubăsari, Tighina și Talmaza, transmite MOLDPRES.

Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 24-30 mai, pe sectorul Dubăsari-Tighina al râului Nistru, nivelul apei va crește cu 2,8 - 3,3 metri. În aceeași perioadă, pe sectorul Bender – Talmaza, nivelul apei în Nistru va crește cu 1,5 – 2,5 metri.

Conform hidrologilor, în aceste regiuni apa va ieși în luncă.

Creșterea nivelului apei pe acest sector este „în legătură cu decizia administrației Centralei Hidroelectrice Dubăsari de a mări volumul deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (r. Nistru) până la 1100 m3/s”, indică sursa citată.

Situația este agravată și de ploile abundente de ieri, în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă. 

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în seara zilei de ieri o ședință în legătură cu pericolul inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă. Premierul a accentuat că este foarte important ca situațiile de risc să fie prevenite. Pavel Filip a dispus crearea unei celule de criză care să gestioneze eficient și coordonat situația. Pentru lucrările de reparație și întărire a digurilor de protecție au fost mobilizate și forțele necesare din rândul efectivului armatei și carabinierilor. În total, vor fi mobilizați circa 300 de persoane: militari, carabinieri, pădurari, constructori și drumari și peste 10 unități de tehnică specială. 

Luna mai este caracterizată de frecvente avertizări hidrologice, care prevăd creșterea nivelului apei în râurile Prut și Nistru, echivalente ca intensitate cu Cod Galben. În caz de Cod Galben hidrologic, există risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilență sporită în cazurile de activități sezoniere și/sau expuse la inundații.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău