Avertizare în Europa despre posibila erupție a unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole

  • 04 Martie 2021 13:36
Avertizare în Europa despre posibila erupție a unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole

Un vulcan din sud-vestul Islandei, la o distanță de circa 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik, ar urma să erupă, anunță autoritățile islandeze care spun, totuși, că nu se așteaptă la consecințe grave pentru locuitori sau pentru traficul aerian,

Mișcări telurice tipice deplasării spre suprafață a unui val de lavă au avut loc miercuri după-amiază în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes, deja afectată de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută, a anunțat Institutul meteorologic din Islanda într-un comunicat, conform AFP, citat de Agerpres si de Digi24.ro

„Posibilitatea unei erupții este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferință de presă. „Nu este sigur, situația poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici”, a explicat el. Potrivit vulcanologilor, în peninsulă nu a avut loc nicio erupție de opt secole.

Poliția a blocat șoselele în apropierea muntelui, potrivit unui fotoreporter al agenției France Presse aflat la fața locului. Dacă aeroportul internațional Keflavik și micul port pescăresc Grindavik sunt la doar câțiva kilometri distanță, zona din imediata vecinătate a posibilei erupții este nelocuită și nu a fost anunțată nicio evacuare miercuri.

„În caz de erupție, ne așteptăm ca lava să curgă. Nu ne așteptăm la o erupție explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian și condițiilor de viață ale oamenilor”, a spus Freysteinn Sigmundsson.

Zona a fost supravegheată în ultimele zile din cauza unui număr foarte neobișnuit de mici replici după cutremurul important din 24 februarie, care a fost resimțit până la Reykjavik și într-o mare parte din vestul Islandei. Peste 16.000 de mișcări telurice mai mult sau mai puțin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, față de circa o mie într-un an în mod obișnuit.

Islanda este cea mai mare și mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupție în medie la fiecare cinci ani. Ultima erupție datează din 2014-2015 la Holuhraun, o fisură aparținând sistemului vulcanic Bardarbunga într-o zonă nelocuită din sud-estul țării.

Dar cea mai faimoasă din epoca actuală este a vulcanului Eyjafjallajökull, din sudul țării, în 2010. Imensa lui coloană de fum a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pace, paralizând cerul european timp de aproape o lună.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău