Avertismentul ONU: Războiul din Ucraina amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie în întreaga lume

  • 09 Iunie 2022 08:51
Avertismentul ONU: Războiul din Ucraina amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie în întreaga lume

Consecințele negative în lume ale invaziei ruse în Ucraina se agravează, afectând 1,6 miliarde de persoane, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând un al doilea raport al Organizației despre repercusiunile internaționale ale războiului, potrivit France Presse.

"Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează", a atenționat el. "Pentru populațiile din lumea întreaga războiul amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie, lăsând în siajul său haosul social și economic", a avertizat șeful ONU.

Dacă "criza alimentară din acest an este legată și de o lipsă de acces" la produse alimentare, "lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor", a adăugat Guterres, citat de Agerpres.

"Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze", a declarat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui "acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră și un acces fără obstacole pe piețele mondiale pentru alimentele și îngrășămintele rusești".

"Acest acord este esențial pentru sute de milioane de persoane în țările emergente, inclusiv în Africa subsahariană", a subliniat secretarul general al Națiunilor Unite, refuzând să ofere detalii despre aceste negocieri desfășurate de ONU de mai multe săptămâni și fără vreun rezultat până în prezent.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, realizat sub conducerea Rebecăi Grynspan, conegociatoare a ONU a acordului evocat de Antonio Guterres, "94 de țări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puțin o dimensiune a crizei" - finanțe, alimentație și energie -, "incapabile să-i facă față".

"Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în țări grav expuse și vulnerabile simultan celor trei dimensiuni", precizează raportul. În viitor, "nicio țară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieții", afirmă documentul.

Raportul precizează că "războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârșitul anului" în curs.

"Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea cădea în sărăcie în acest an", indică raportul, potrivit căruia extrema sărăcie în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord "ar putea afecta încă 2,8 milioane de persoane în 2022". În Asia de Sud, "500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară și financiară, o situație agravată de puternice valuri de căldură care afectează culturile din zonă", se menționează de asemenea în document.

Pentru atenuarea crizei, "eforturi concrete trebuie făcute pentru a garanta că aprovizionările esențiale cu hrană și energie ajung la cei mai vulnerabili", potrivit ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău