Avertismentul OMS privind sfârșitul pandemiei

  • 12 Aprilie 2021 18:59
Avertismentul OMS privind sfârșitul pandemiei

Confuzia, automulțumirea și inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate, a declarat luni directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agenția Reuters potrivit Agerpres.

''Și noi dorim să vedem societățile și economiile redeschise, precum și reluarea comerțului și turismului (...), dar în acest moment unitățile de terapie intensivă din multe țări sunt copleșite și oamenii mor - și este ceva complet evitabil'', a spus Tedros la un briefing de presă.

''Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuși, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor și al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul și variantele sale pot fi oprite'', a adăugat directorul general al OMS, care a subliniat că transmiterea virusului este cauzată de ''confuzia, automulțumirea și inconsecvența în politicile sanitare publice''.

El a remarcat faptul că în unele țări, deși virusul continuă să se răspândească, restaurantele și cluburile de noapte sunt pline, piețele sunt deschise și aglomerate, cu puțini oameni care-și iau măsuri de precauție.

''Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19'', mai observă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un ''punct critic'', cu infecții al căror număr crește exponențial, dar a apreciat de asemenea că ar putea fi pusă sub control ''în câteva luni'' dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare.A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău