Avertismentul experților: Orașele se vor confrunta cu un val de 100 de milioane de „noi săraci” post-pandemie

  • 30 Aprilie 2020 11:53
Avertismentul experților: Orașele se vor confrunta cu un val de 100 de milioane de „noi săraci” post-pandemie

Circa 100 de milioane de oameni care trăiesc în orașe din întreaga lume vor deveni probabil victime ale sărăciei din cauza măsurilor anticoronavirus, au avertizat experți în urbanizare, care fac apel la identificarea comunităților vulnerabile și investiții în cartierele defavorizate, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Orașele dens populate sunt în linia întâi în pandemie și sunt lovite din greu acolo unde oamenii trăiesc în sărăcie, lipsiți sau fără sisteme adecvate de distribuție a apei, canalizare și sănătate, au subliniat miercuri experți de la Banca Mondială, Institutul pentru resurse internaționale (WRI) și alte foruri, într-un seminar online cu reprezentanți ai media.

"În orașe, trebuie să ne concentrăm pe aceia care au nevoie cel mai mult de ajutor, pe cei săraci și vulnerabili, care au fost foarte grav afectați", a spus Sameh Wahba, coordonator în cadrul BM pentru gestionarea dezastrelor, scrie Agerpres.

"Estimăm că pot apărea circa 100 de milioane de așa-ziși 'noi săraci' pe fondul pierderii de locuri de muncă, mijloace de trai și venit", a adăugat acesta, atenționând că municipalitățile se vor confrunta anul viitor cu o scădere între 15% și 25% a încasărilor fiscale, ceea ce va îngreuna investițiile în ridicarea standardelor de trai în zonele defavorizate.

În condițiile în care în multe orașe nu există informații precise despre aceste cartiere, Banca Mondială a dezvoltat un instrument care să ajute orașele, folosind inteligența artificială, imagini prin satelit și tridimensionale, să identifice acele locuri unde oamenii nu dispun decât de surse de apă și toalete comune sau unde distanțarea socială este inaplicabilă din cauza supraaglomerării, a afirmat expertul. Acest instrument a fost folosit deja pentru identificarea zonelor defavorizate din Cairo, Mumbai și Kinshasa.

Dacă nu există date suficiente, ajutorul alimentar și financiar din partea guvernelor nu ajunge în mahalalele în care trăiesc circa 1 miliard de oameni din lume, a subliniat militanta Sheela Patel.

"Dacă trăiești în mahala, ești homeless sau migrant, ești complet exclus, în momentul de față, de la orice formă de drepturi în oraș", a notat Patel, directoarea organizației nonprofit Societatea pentru promovarea centrelor de resurse locale.

Ajutarea comunităților vulnerabile în timpul pandemiei și ulterior înseamnă a recunoaște că sistemele de alimentare cu apă, sănătate sau transporturi și economia sunt interconectate, a punctat Ani Dasgupta, director global al Centrului pentru orașe sustenabile al WRI.

Acesta a insistat că investițiile care se fac trebuie să asigure că aceste sisteme sunt integrate și nu sunt doar "proiecte centrale stabilite de sus în jos". "Trebuie să învățăm din asta, trebuie să facem lucrurile altfel", a conchis el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău