Avertismentul dur al președintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru Marea Britanie

  • 29 Decembrie 2019 11:20
Avertismentul dur al președintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru Marea Britanie

Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieței unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, avertizează David Sassoli, președintele Parlamentului European, scrie MEDIAFAX, preluat de Digi24.

Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit "prin care Marea Britanie să aibă acces la piața unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice și drepturile în domeniul muncii", a declarat David Sassoli într-un interviu acordat Funke Mediengruppe, informează publicația Der Spiegel.

Președintele Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană intenționează să mențină o cooperare apropiată cu Marea Britanie post-Brexit. Însă avantajele apartenenței la UE "nu pot exista din afara" Blocului comunitar, a atras atenția el.

David Sassoli s-a declarat convins că Parlamentul UE va ratifica proiectul de Acord Brexit, prin care sunt stabilite condițiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Noi am făcut totul prin acest Acord pentru ca efectele negative să fie limitate cât mai mult. Însă retragerea Marii Britanii din UE este și rămâne o decizie extrem de dureroasă". Actuala generație credea că procesul integrării europene "ar fi putut continua". Dar majoritatea alegătorilor britanici "au luat o altă decizie, iar noi o respectăm", a subliniat David Sassoli.

După victoria în scrutinul parlamentar anticipat și aprobarea în principiu a Acordului Brexit în Camera Comunelor, Boris Johnson intenționează să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020. Acordul Brexit va trebui ratificat și de Parlamentul European. Guy Verhofstadt, negociatorul PE privind Brexit, a avertizat recent că Parlamentul European ar putea bloca Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană din cauza nerespectării de către Guvernul de la Londra a drepturilor cetățenilor europeni. "Toată lumea presupune că Parlamentul European își va da automat consimțământul pentru Acordul Brexit. Dar acest lucru nu se va întâmpla dacă nu vor fi soluționate mai întâi problemele referitoare la drepturile cetățenilor. Cetățenii nu trebuie să devină victime ale Brexit", a declarat Guy Verhofstadt.

Boris Johnson a semnalat că intenționează să renunțe la perioada de tranziție post-Brexit și că ar vrea să obțină până la sfârșitul anului 2020 un acord comercial cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au avertizat că perioada de negocieri ar fi prea scurtă. Renunțarea bruscă de către Marea Britanie la reglementările UE, fie imediat după producerea Brexit, fie la finalul perioadei de tranziție, și lipsa unui acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea genera probleme semnificative pentru ambele părți, în principal în privința traficului bilateral de mărfuri, a transporturilor și tranzacțiilor financiare.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avertizat că încheierea perioadei de tranziție fără un acord Brexit va afecta mult mai mult Marea Britanie decât Uniunea Europeană. "În cazul în care nu ajungem la un acord până la sfârșitul anului 2020, vom ajunge din nou la o situație de tip marginea prăpastiei, iar acest lucru ar afecta în mod clar interesele noastre, dar va afecta Marea Britanie mai mult decât Uniunea Europeană, deoarece UE va continua să beneficieze de piața comună din uniunea vamală și de cele 70 de acorduri internaționale semnate cu partenerii noștri. Dar oricum nu este în interesul nostru. Vom organiza aceste negocieri pentru a obține cele mai multe rezultate într-o perioadă scurtă. Pe 1 februarie, vom fi pregătiți să oferim un mandat de negocieri", a declarat Ursula von der Leyen.

Sursa:DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău