Avertisment OMS: Multe țări vor trebui să-și revizuiască bilanțul deceselor provocate de COVID-19. Cifrele reale sunt mai mari

  • 18 Aprilie 2020 11:43
Avertisment OMS: Multe țări vor trebui să-și revizuiască bilanțul deceselor provocate de COVID-19. Cifrele reale sunt mai mari

Multe țări vor trebui să revizuiască bilanțul deceselor provocate de pandemia de coronavirus, anticipează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), urmând exemplul Chinei, care a anunțat vineri 1.290 de decese în plus față de raportările anterioare, scrie

Contabilizarea deceselor cauzate de noul coronavirus este îngreunată de mai mulți factori, inclusiv afectarea lucrătorilor din domeniul sănătății a căror prioritate este îngrijirea pacienților, izolarea bolnavilor care mor acasă și de proceduri birocratice greoaie.

"Este un lucru dificil de făcut în timpul unei crize, identificarea tuturor cazurilor și identificarea tuturor morților", a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilă OMS cu gestionarea pandemiei, într-o conferință de presă virtuală organizată vineri la Geneva, potrivit Agerpres, care preia agenția France Presse.

"Ne putem aștepta ca multe țări să se afle într-o situație similară, în care vor trebui să-și revizuiască registrele și să se întrebe: au fost identificați toți?", a adăugat ea.

China a raportat încă 1.290 de morți la Wuhan, epicentrul pandemiei, victime care au murit acasă, potrivit autorităților locale, ridicând numărul total al deceselor din cea mai populată țară din lume la 4.632.

Potrivit Mariei van Kerkhove, China a revizuit mai multe baze de date pentru a ajunge la acest nou bilanț, după ce a primit cu întârziere rapoarte de la pompele funerare, spitalele suprasolicitate, spitale de campanie, laboratoare, centre de detenție, clinici și cămine de bătrâni.

Vineri, președintele Donald Trump a acuzat Beijingul că subestimează bilanțul uman din China.

"China tocmai a anunțat o dublare a numărului de morți provocați de Inamicul Invizibil. Este mult mai mare decât cel al Statelor Unite!", a scris pe Twitter locatarul Casei Albe, a cărui țară numără peste 33.000 de morți.

De asemenea suspectată că a întârziat să alerteze asupra apariției epidemiei și apoi i-a minimalizat amploarea, China s-a apărat vineri de orice disimulare.

"Nu a existat niciodată nicio disimulare și nu vom permite niciodată nicio disimulare", a asigurat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

De la apariția sa la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, o metropolă din centrul țării, coronavirusul a infectat peste 2 milioane de persoane în întreaga lume, conducând la restricții și măsuri de izolare fără precedent a cel puțin 4,5 miliarde de persoane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău