Avertisment guvernamental din Estonia cu privire la existența a 200 de milioane de rusofoni în Rusia, Ucraina și Belarus

  • 17 Septembrie 2019 11:31
Avertisment guvernamental din Estonia cu privire la existența a 200 de milioane de rusofoni în Rusia, Ucraina și Belarus ERR

Ministrul eston de interne, Mart Helme, a îndemnat la prudență în ceea ce privește încercarea de liberalizare a procedurilor de acordare a cetățeniei, inclusiv pentru persoanele venite din Abhazia - transmite ERR, televiziunea publică din Estonia.

"Astfel, am putea crea o situație în care, într-o bună zi, sute de mii de oameni din Siberia, Moscova, Sankt Petersburg sau Kamceatka să declare că sunt etnici estonieni ai căror străbunici s-au mutat în Rusia în secolul al XIX-lea, iar acum vor să revină în Estonia" - a avertizat Helme.

"Trebuie să fim prudenți, pentru că Estonia este o țară foarte mică. Resursele noastre sunt limitate și din punct de vedere demografic. Astăzi, în Estonia locuiesc aproximativ 900.000 de etnici estonieni, iar dacă ne uităm spre est, vedem aproximativ 200 de milioane de oameni vorbitori de limbă rusă - în Rusia, Ucraina, Belarus etc. Nu putem fi foarte ospitalieri" - a explicat ministrul de interne al Estoniei.

Anterior, ministrul Mart Helme, care este și președintele al Partidului Poporului Conservator din Estonia (EKRE), a dispus analizarea posibilității de a anula regimul fără vize pentru cetățenii Ucrainei, argumentând că această țară devine un "cal troian" pentru Estonia și Rusia, "pentru că cei care vin în Estonia nu sunt atât de mult ucraineni, pe cât sunt ruși din estul Ucrainei, ucraineni rusificați sau doar persoane din categoria Homo Sovieticus".

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău