Avertisment dur al unui laureat al Premiului Nobel: Cine ar putea pierde noul Război Rece dintre SUA, China și Rusia

  • 20 Iunie 2022 18:47
Avertisment dur al unui laureat al Premiului Nobel: Cine ar putea pierde noul Război Rece dintre SUA, China și Rusia

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie și profesor la Universitatea Columbia din New York, care a făcut o analiză a situației internaționale a avertizat asupra faptului că Statele Unite ar putea pierde noul Război Rece cu China și Rusia. El consideră că America ar putea fi detronată de Beijing din punct de vedere economic, în viitor, scrie ziare.com.

Timp de două decenii după căderea Cortinei de Fier, Statele Unite au fost în mod clar puterea numărul unu din lume. Dar apoi au venit războaiele dezastruoase din Orientul Mijlociu, prăbușirea financiară din 2008 și alte crize care par să pună la îndoială superioritatea modelului economic al Americii, consideră Stiglitz, potrivit Common Dreams.

Fără, îndoială SUA nu vor să fie detronate din fotoliul de putere numărul 1 din lume. Dar este pur și simplu inevitabil ca China să depășească America din punct de vedere economic, crede laureatul Premiului Nobel.

Nu numai că populația Chinei este de patru ori mai mare decât a SUA, de asemenea, economia sa a crescut de trei ori mai repede de mulți ani. La Washington, există un consens bipartizan că China ar putea reprezenta o amenințare strategică și că tot ceea ce ar trebuie să facă SUA pentru a atenua riscul este să nu mai ajute economia Beijing-ului să crească.

Acest front în noul Război Rece s-a deschis cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Iar înalți oficiali americani au avertizat de atunci că războiul nu trebuie să distragă atenția de la adevărata amenințare pe termen lung: China.

Având în vedere că economia Rusiei are aproximativ aceeași dimensiune cu a Spaniei, parteneriatul său ”fără limite” cu China nu pare să conteze din punct de vedere economic.

SUA trebuie să recupereze terenul pierdut în fața Chinei

Dar o țară aflată în ”război” are nevoie de o strategie, iar SUA nu pot câștiga singure un nou concurs de mare putere, are nevoie de prieteni. Aliații săi naturali sunt din Europa și celelalte democrații din întreaga lume.

Statele Unite vor trebui să recupereze terenul pierdut. Dar ideea ar trebui să fie clară: dacă Washingtonul urmează să se angajeze într-un nou Război Rece, ar fi mai bine să înțeleagă ce va avea nevoie pentru a câștiga.

Pentru a rămâne pe primul loc în lume, SUA trebuie să convingă restul globului să cumpere nu doar produsele americane, ci și integrarea sistemului social, politic și economic al Americii.

SUA trebuie să ofere un ajutor concret țărilor în curs de dezvoltare și piețelor emergente. La fel de important, Occidentul trebuie să facă din nou ca sistemele noastre economice, sociale și politice să constituie invidia lumii, susține Stiglitz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău