Avertisment de la FMI. În Republica Moldova rata inflației scade lent

  • 17 Martie 16:12
Avertisment de la FMI. În Republica Moldova rata inflației scade lent

Rata inflației în Republica Moldova scade lent, avertizează FMI Inflația de bază în statele din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (ECESE) este mai puternică decât în economiile avansate, ceea ce impune multor bănci centrale din regiune să mențină o poziție monetară strictă pentru mai mult timp decât Banca Centrală Europeană, susține unul din șefii Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer, citat de mold-street.com.

Într-un discurs ținut la Split, Croația, în cadrul unei reuniuni a guvernatorilor băncilor centrale din regiune, Kammer, a spus că procesul de dezinflație este neuniform și nu decurge atât de rapid precum se estima, scrie Mold Street.

”De exemplu, scăderea ratei inflației progresează mai lent în România, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria și Serbia decât în alte părți din regiunea CESEE", a declarat Kammer.

Potrivit lui, la nivel macroeconomic, „aceasta înseamnă că politica monetară ar trebui să mențină o tendință de înăsprire și să evalueze cu atenție momentul și viteza relaxării”.

În opinia lui Kammer, acest lucru nu înseamnă neapărat că ratele de politică monetară nu pot scădea.

„În țările în care așteptările inflaționiste scad rapid, ratele nominale pot fi reduse, fără a modifica neapărat ratele reale și orientarea politicilor”, a mai spus directorul departamentului european al FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău