Avertisment al ONU: Mediterana va deveni o mare de sânge. Peste 12 000 de imigranți înecați în ultimii patru ani

  • 10 Iunie 2019 14:30
Avertisment al ONU: Mediterana va deveni o mare de sânge. Peste 12 000 de imigranți înecați în ultimii patru ani (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Numărul de morți din Marea Mediterană va crește exponențial dacă vasele de salvare a imigranților nu mai sunt folosite, în condițiile în care din ce în ce mai mulți refugiați încearcă să părăsească nordul Africii, avertizează ONU, citat de Politico. Din 2014 până în prezent au murit înecați în Mediterana peste 12 000 de imigranți.

Eforturile de salvare  de pe Mediterana s-au oprit după ce politicienii italieni și maltezi și-au intensificat atacurile la adresa organizațiilor care caută persoane naufragiate.

Ministrul de Interne italian Matteo Salvini, de exemplu, a închis porturile țării pentru ambarcațiunile grupurilor de ajutor pe care le-a acuzat că lucrează împreună cu traficanții.

Dacă nu intervenim curând, vom avea o mare de sânge”, a declarat purtătoarea de cuvând a Agenției pentru Refugiați a ONU, Carlotta Sami, relatează The Guardian.

Mii de oameni se pregătesc să părăsească Libia în condițiile în care țara este răvășită de războaie și inundații, iar viața le este amenințată de absența bărcilor de salvare. În jur de 350 de oameni au murit până acum în călătoria lor spre Uniunea Europeană în acest an, în jur de 20% dintre cei care au încercat să traverseze Mediterana.

Ne confruntăm cu o creștere masivă a plecărilor din nordul Africii. Evident, migranții nu știu când vor pleca sau cum vor pleca. Traficanții iau aceste decizii pentru ei. Traficanților nu le pasă dacă oamenii ajung la destinație vii sau morți”, a mai spus Sami, adăugând și că ambarcațiunile care au plecat în ultimele zile sunt „pline până la refuz”.

Acuzații de crime împotriva umanității la adresa UE

Doi avocați internaționali au cerut luni Curții Penale Internaționale  să deschidă o procedură penală împotriva Uniunii Europene și statelor ei membre pentru ''crime împotriva umanității'', după moartea a mii de migranți care s-au înecat în urma naufragiilor pe Mediterana în timp ce încercau să ajungă în Europa, relatează AFP.

Acești avocați, franco-spaniolul Juan Branco și israelianul Omer Shatz, ambii instalați la Paris, au anunțat că i-au transmis procuroarei CPI, Fatou Bensouda, o plângere de 245 de pagini. Acest dosar, consideră ei, furnizează ''suficiente dovezi de implicare a unor înalți responsabili și agenți ai UE și statelor membre în crime împotriva umanității comise prin aplicarea politicilor migratorii ale UE în Mediterana și Libia'' începând din anul 2014.

De atunci peste 12.000 de migranți plecați de pe coastele Libiei către Europa și-au pierdut viața în urma naufragiilor pe ruta Mediteranei centrale. ''În loc să salveze imediat civilii aflați în pericol pe mare, UE a facilitat moartea a mii de persoane prin înecare'', afirmă cei doi avocați, care consideră că astfel UE a recurs la ''o politică migratorie fondată pe descurajare și care a vizat sacrificarea vieților migranților''.

Iar după ce ONG-urile și-au multiplicat operațiunile de salvare pe mare, UE a apelat la gărzile de coastă libiene pentru a intercepta și trimite migranții în centre de detenție inumane în Libia, mai susțin ei, citați de Agerpres. Dar încă nu este clar cum va trata biroul procuroarei Fatou Bensouda acestă plângere care vizează liderii și reprezentanți ai Uniunii Europene, precum și statele membre, fiind menționate în mod specific Franța, Germania și Italia, trei țări membre ale CPI.

Această instanță internațională a fost sesizată în februarie 2011 de către Consiliul de Securitate al ONU pentru a investiga crimele împotriva umanității comise în Libia după înlăturarea lui Muammar Ghaddafi de la putere. CPI investighează deja acuzațiile de crime comise împotriva migranților și refugiaților în Libia ''pentru a determina dacă ele țin de jurisdicția Curții''.

Peste patru milioane de migranți solicitanți de azil veniți în special din Orientul Mijlociu, Africa și Asia au sosit în Europa începând din anul 2014.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău