AVERILE politicienilor ucraineni | Ouă Fabergé, moaște și o biserică

  • 02 Noiembrie 2016 15:04
AVERILE politicienilor ucraineni | Ouă Fabergé, moaște și o biserică

Oficiali guvernamentali ucraineni au fost nevoiți să își facă publice averile, pentru a promova transparența și a elimina corupția, iar lista este uimitoare: ouă Fabergé, moaște, un bilet pentru o călătorie în spațiu și chiar o biserică, relatează CNN citat de News.ro. Autoritățile de la Kiev au anunțat marți că îi vor verifica pe cei care au conturi cu peste 100.000 de dolari.

Șeful Fiscului ucrainean, Roman Nasirov, a declarat că are peste două milioane de dolari cash, mai multe haine de blană, ceasuri de lux și o colecție de vinuri. Nasirov a lansat o campanie anticorupție care viza tocmai oficialii guvernamentali, informează digi24.ro.

Potrivit listei, un parlamentar are moaștele unui sfânt creștin-ortodox, pe care a anunțat că le va dona unei biserici.

Un primar are un bilet pentru un zbor în spațiu, iar un alt parlamentar are o biserică.

Peste 80.000 de oficiali și-au făcut publice averile, însă în cazul majorității dintre ei acestea sunt modeste.

Bunurile de lux deținute, printre care se numără haine din piele de crocodil, ceasuri scumpe, dar și milioanele de dolari cash pe care îi au politicienii au înfuriat populația. Salariul mediu în Ucraina este de circa 2.000 de dolari pe an, iar soldații care luptă împotriva rebelilor rusofoni primesc salarii foarte mici.

După valul de critici apărute pe rețelele de socializare la adresa oficialilor bogați, autoritățile au decis să îi ancheteze pe cei care au mai mult de 100.000 de dolari bani lichizi, a anunțat Procurorul General Iuri Luțenko. De asemenea, cei găsiți vinovați de corupție vor fi condamnați la până la 15 ani de închisoare, a adăugat el.

“Declarația online nu este sfârșitul procesului, ci doar începutul”, a spus Luțenko într-un briefing, adăugând că peste jumătate dintre parlamentari au peste 100.000 de dolari în conturi.

Chiar și familia lui Luțenko ar putea fi vizată de anchetă. Soția sa, parlamentară, a declarat că are la bănci 280.000 de dolari, 50.000 de euro și o sumă mai mică în moneda locală, hrivna.

De asemenea, autoritățile vor verifica situația fiscală a celor care au primit cadouri de peste 10.000 de dolari.

“Sincer, dacă Poliția ar avea 5% din ce a fost declarat, am putea să luăm uniforme noi pentru toată lumea (...), iar ofițerii noștri ar lucra în clădiri moderne”, a declarat șeful Poliției ucrainene, Katia Dekanoidze.

Declarațiile de avere fac parte dintr-o reformă anticorupție mai amplă cerută de UE și FMI pentru a continua finanțarea țării. Numeroși activiști au avertizat că demersul s-a confruntat cu numeroase tentative de sabotaj.

„Acum începe etapa importantă de verificare a declarațiilor online predate”, a declarat însărcinatul cu afaceri al delegației UE în Ucraina, Thomas Frellesen. Organul de investigații „trebuie să poată acționa independent, liber de orice interferență politică”, a adăugat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău