Averea și trecutul lui Vasile Botnari, propus la funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate (ZDG)

  • 02 Mai 2018 16:40
Averea și trecutul lui Vasile Botnari, propus la funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate (ZDG)

Comisia juridică, numiri și imunități a decis astăzi, 2 mai, să propună plenului Parlamentului spre examinare candidatura lui Vasile Botnari pentru numire în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru un mandat de cinci ani. Astfel, membrii Comisiei au susținut inițiativa unui grup de deputați.

Și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a avizat candidatura lui Vasile Botnari. Potrivit procedurii legislative, inițiativa de numire în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate este semnată de cel puțin 10 deputați și avizată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Candidatura lui Vasile Botnari urmează să fie examinată și votată de plenul Parlamentului.

Vasile Botnari este născut la Strășeni și pe parcursul anilor a ocupat mai multe funcții importante la instituțiile de stat. Începând cu luna februarie 2017, el a ocupat funcția de șef al Consiliului de administrație a MoldovaGaz. Înainte de aceasta, Botnari a fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, fiind succesorul premierului Pavel Filip la șefia Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

În 2008-2009 a fost director al Agenției Transporturi, iar în 2005–2008, director general al „Air Moldova”. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc.

Ziarul de Gardă a constatat însă, că Vasile Botnari a trișat în ultimii ani, atunci când ocupa funcții publice. Acesta nu și-a declarat imobilul de lux în care locuiește cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar și un apartament, la care soția sa este coproprietară. Recent, în septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziționat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuiește Vasile Botnari.

Potrivit ZDG, Vasile Botnari a trișat și driblând legislația. El și-a înregistrat casa de lux de la Telecentru, în care locuiește, pe numele socrilor, Anton și Efrosinia Cucoară, ambii având câte 64 de ani. Casa în care locuiesc Vasile și Natalia Botnari împreună cu cei doi copii ai lor are două niveluri și e păzită de compania de pază „Argus-S”, deținută de Vladimir Plahotniuc și condusă de Valentin Zubic, fost viceministru de Interne.

Imobilul în care locuiește familia Botnari are o valoare cadastrală de 2,7 milioane de lei, însă valoarea sa de piață este de cel puțin două ori mai mare, asemenea case vânzându-se în zonă cu aproximativ 6 milioane de lei. Socrii noului șef de la Moldovagaz au achiziționat locuința, împreună cu cei 6,5 ari pe care e ridicată aceasta, în august 2009.

În luna septembrie 2016, perioadă în care Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, socrii acestuia au procurat alte două imobile, aflate în imediata vecinătate a casei de lux în care Botnari trăiește.

Deși casele sunt mai modeste și de dimensiuni mai mici, acestea au o valoare cadastrală de aproximativ 2 milioane de lei. La fel ca și în cazul imobilului în care locuiește noul șef al Moldovagaz, valoarea de piață a acestor imobile depășește suma de 4 milioane de lei, preț la care pot fi vânduți în zonă doar cei 90 de ari pe care sunt amplasate cele două case.

Vasile Botnari nu a inclus în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate din ultimii ani nici faptul că soția sa, Natalia, figurează în actele cadastrale în calitate de coproprietară a unui apartament de 73 m.p. de la Ciocana, împreună cu fratele său Valentin și tatăl lor, Anton.

Vasile Botnari este nașul de cununie al Danielei Guma și al lui Anatolie Moruz, fiica și, respectiv, ginerele ex-deputatului PDM, Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar și de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervația naturală. Vasile Botnari a fost și unul dintre finanțatorii PDM în electorala din 2010.

Conform datelor CEC, el a donat pentru PDM 100 mii de lei. Botnari a fost și în scuarul Teatrului de Operă și Balet atunci când Vladimir Plahotniuc își anunța candidatura la funcția de premier.

Mai multe detalii despre Vasile Botnari puteți citi în Ziarul de Gardă

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău