Averea judecătoarei care conduce un Porsche Cayenne de 11.000 de lei

  • 22 Mai 2017 13:16
Averea judecătoarei care conduce un Porsche Cayenne de 11.000 de lei

Mariana Pitic, magistrata de la Cur­tea Supremă de Jus­ti­ție care conduce un automobil de marca Porsche Cayenne, ce ar fi fost cumpărat cu doar 11.000 de lei, a indicat în declarația de avere pentru anul 2016 casa de 270 de metri pătrați pe care o are cu drept de folosință din 2012.

Anterior, judecătoarea nu a arătat în documente acest imobil, deși locuia în el de mai mulți ani, scrie anticoruptie.md.

Tot în declarația pentru anul trecut, Mariana Pitic a indicat că deține din 2012, cu dreptul de folosință, un teren de șase ari și altul cu o suprafață de aproape șapre ari care cadastral valorează peste 160.000 de lei. În documente mai este trecut și un apartament de 103 metri pătrați pe care judecătoarea îl are din 2010. În declarație, este trecut și automobilul de model Porsche Cayenne, ce ar fi fost cumpărat cu doar 11.000 de lei. Anul trecut, Mariana Pitic a avut un salariu de 118.000 de lei la Curtea Supremă de Justiție și peste 26.000 de lei la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei unde a fost angajată până la avansarea la CSJ. Alți 2.700 de lei magistrata i-a ridicat de la Institutul Național al Justiției (INJ). La sfârșitul anului trecut ea a devenit președinta Consiliului INJ, organul suprem de conducere a instituției care instruiește viitori judecători și procurori. 

Mariana Pitic a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că magistrata conduce o mașină de marca Porsche, pe care a indicat-o în declarația de avere abia în 2015. Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele judecătoarei. În luna iulie 2016, membrii CNI au clasat cauza. Aceștia au constatat că magistrata a încăl­cat neinten­țio­nat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor și pro­pri­e­tă­ții pen­tru anul 2015. Explicația a fost că o parte dintre bunurile pe care le folosește, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soțului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorțat în 2011.

Angajații CNI au explicat în ședință că Mariana Pitic nu a găsit contractul de vânzare - cumpărare pentru a-l prezenta membrilor Comisiei, ca să demonstreze că mașina a costat doar 11.000 de lei. 

Mariana Pitic a fost propusă la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție la sfârșitul lunii ianuarie, deși dintre cele șase persoane înscrise în concurs, magistrata Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția la faptul că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experiență în funcția de magistrat dintre toți candidații, iar în ultimii trei ani nu și-a exercitat deloc funcția, desfășurând activități didactice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău