Averea celor mai bogați zece oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei

  • 17 Ianuarie 2022 09:45
Averea celor mai bogați zece oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei

Averea celor mai bogați zece oameni din lume s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, arată organizația de caritate Oxfam, într-un document publicat luni sub titlul "Inegalitatea ucide", scrie AGERPRES.

Conform datelor preluate de dpa, în același timp peste 160 de milioane de oameni au fost împinși sub nivelul sărăciei.

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susține că inegalitățile economice, de gen și rasiale, precum și cele între țări "fac bucăți lumea în care trăim".

"Nu este din întâmplare, ci este o alegere: 'violența economică' este comisă când opțiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogați și mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toți, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei și fete și pe cei din grupurile categorisite în funcție de rasă", susțin autorii.

Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că "nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptățile violente ale acestei inegalități obscene, smulgând înapoi puterea elitelor și averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieți".

"Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât și ocazia, prin mijloace politice și economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violență economică", a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficiență dovedită în reducerea inegalității, precum și reorientarea cu curaj a puterii în economie și societate.

Forumul de la Davos, programat săptămâna aceasta, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenți politicieni se vor reuni prin mijloace digitale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău