Avem o cultură frumoasă, dar care trebuie susținută de factorii de decizie, director BNRM

  • 15 Ianuarie 2021 18:22
Avem o cultură frumoasă, dar care trebuie susținută de factorii de decizie, director BNRM

Republica Moldova este o țară cu o cultură bogată, moștenită de la predecesori. Față de ei, generația actuală are o responsabilitate mare: să o păstreze pentru generațiile viitoare. O parte a patrimoniului național este conservată și păstrată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. „Predecesorii au lăsat urme adânci în dezvoltarea culturii noastre. În Biblioteca Națională se păstrează tot ce se editează atât în Republica Moldova, cât și despre Republica Moldova în alte țări. Avem o cultură foarte bogată, care trebuie promovată și valorificată. Avem o cultură frumoasă, dar trebuie susținută de factorii de decizie. Odată cu revenirea din perioadă de pandemie, cultura și oamenii de cultură pot reveni în albia lor normală. Trebuie să avem grijă de cultură, să o dezvoltăm și să o protejăm ca s-o putem transmite generațiilor viitoare”, a declarat pentru IPN directoarea BNRM, Elena Pintilei.

Elena Pintilei spune că e nevoie de o mai mare conștientizare în rândul factorilor de decizie și a comunității că e nevoie cultura să fie păstrată și transmisă. „O mai multă atenție trebuie să acordăm culturii, încă din școală. Acest lucru va da roade în timp, tinerii crescuți și educați prin cultură devin patrioți ai neamului, oameni onești și educați. Mai multă atenție trebui acordată în scoală disciplinelor cum ar fi arta, educația muzicală și altele care țin de cultură. În afara școlilor specializate, în școlile generale, licee să fie acordate mai multe ore acestor discipline”, a opinat directoarea BNRM.

Biblioteca Națională a organizat astăzi, 15 ianuarie, o suită de evenimente culturale dedicate Zilei Națională a Culturii și marcării a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. „Azi am pus din nou în valoare Calendarul Național, un anuar enciclopedic, cu conținut biobibliografic. În Calendar, anul acesta sunt documentați mai mulți protagoniști ai culturii noastre naționale pe care i-am avut prezenți la eveniment. E vorba de Ianoș Țurcanu, poet, eseist, Nicolae Gribincea, maestru în artă, academicianul Andrei Eșanu, istoric, care ne-a vorbit despre marcarea a 30 de ani de la declarația de independență. L-am avut alături pe academicianul Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor, care ne-a vorbit despre importanța culturii în educarea tinerei generații. Calendarul Național pune în valoare personalități din domeniul culturii și istoriei neamului”, a precizat Elena Pintilei.

În incinta bibliotecii este vernisată expoziția „Personalități marcante ale istorie și culturii naționale”, un omagiu adus personalităților trecute în neființă, dar care au lăsat urme adânci în cultura națională. O altă expoziție, „Mihai Eminescu – mit fundamental al culturii”, prezintă 120 de documente din colecțiile BNRM despre opera și personalitatea lui Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei. Doritorii pot vizita expozițiile până la 15 februarie 2021.

La evenimentul de astăzi au participat și copii de la Școala muzicală „Eugen Doga”, cu un recital la instrumente muzicale. Biblioteca Națională le-a oferit diplome de participare.


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău