Avem colibri în Republica Moldova?

  • 24 August 2022 14:20
Avem colibri în Republica Moldova?

Avem colibri în Republica Moldova?, la această întrebare ne răspunde Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Această întrebare pornește de la o confuzie răspândită cu o specie de insectă ce are un aspect și comportament similar păsărilor colibri, susțin specialiștii.

Cine sunt păsările colibri?

Păsările colibri fac parte din familia Trochilidae – o familie numeroasă cu peste 400 de specii de colibri, răspândite strict pe continentul american, din Alaska până în Țara de Foc. Prin urmare, nu există o singură specie de colibri și cu atât mai mult aceasta nu se află pe continentul european, întrucât aici nu ar găsi condiții potrivite pentru a trăi. Cele mai multe specii de colibri trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud, căci aceste păsări depind foarte mult de perioada de înflorire a multor plante cu conținut ridicat de zahăr în nectar. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate 25 de specii de colibri, în Canada – mai puțin de 10, circa 130 în Ecuador și peste 160 specii în Columbia.

Păsările colibri sunt renumite pentru faptul că sunt cele mai mici păsări din lume: în funcție de specie, corpurile au lungimi cuprinse între 5 și 13 cm. Diversitatea cromatică amețitoare a acestor păsări variază de asemenea de la o specie la alta și depinde de combinațiile de pigmenți fizici (nu chimici) din pene. Tot în funcție de specie variază și numărul de bătăi de aripi pe secundă: unele specii de colibri pot bate din aripi în aer de 10 ori/secundă, iar altele – 100 ori/secundă. Mărimea corpului, frecvența bătăilor de aripă și viteza de zbor variază la diverse specii și depinde de tipul de plante care au co-evoluat odată cu păsările colibri – se știe că unele specii au dezvoltat de-a lungul timpului o relație de simbioză și inter-dependență puternică.

Cu cine le confundăm?

Deseori primim întrebări de la publicul larg în legătură cu o specie observată în Republica Moldova în special în sezonul cald, a cărei semnalizare determină confuzii din cauza asemănării izbitoare cu pasările colibri. Aceste observații sunt cât se poate de veridice, însă nu este vorba niciodată de aceste specii de păsări exotice, ci de o insectă autentică care se întâlnește la noi în mod natural: Macroglossum stellatarum. Această insectă este cunoscută la noi ca „molia colibri” tocmai datorită asemănării cu pasărea ce poartă același nume. Această asemănare se datorează trompei lungi (asemănătoare unui cioc) și a modului în care zboară (vibrând intens din aripi) atunci când se hrănește din flori.

Pentru mai multe informații, foto și video accesați aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău