Avantajele Parcurilor Industriale din Republica Moldova
-
28 Mai 2013 14:30
Prețurile mai mici pentru arendarea sau achiziționarea terenurilor, precum și infrastructura pusă la dispoziție ar fi câteva dintre avatajele de care beneficiază persoanele care derulează afaceri în Parcurile Industriale.
Subiectul a fost discutat marți, 28 mai, în cadrul Forumului Parcurilor Industriale, care s-a defășurat la Chișinău. În total, în Republica Moldova funcționează 3 parcuri industriale și urmează să fie deschise încă 9, a anunțat Ministerul Economiei.
Parcul industrial ”Tracom”, care a organizat forumul, a fost creat în 2011și este o societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat. Acesta are 25 de rezidenți, societăți comerciale care își desfășoară activitate pe teritoriul parcului. Societățile comerciale au anunțat investiții în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, pentru perioada 2012-2015. Deocamdată au fost realizate doar 12 la sută dintre investiții. Directorul ”Tracom”, Vitalie Vrabie, a declarat că problemele cu care se confrută parcul sunt infrastructura degradată, ul investițional redus și veniturile mici.
Parcul are aproape 300 de angajați, iar volumul producției pentru anul trecut s-a ridicat la 31 de milioane de lei.
Viorel Sănduța, acționar la una dintre companiile rezidente la Tracom, spune că și-ar dori mai multe facilități în cadrul acestui parc industrial.
Ministrul adjunct al Economiei, Sergiu Ciobanu, a declarat că urmează să fie deschise și alte asemenea parcuri pe teritoriul Republicii Moldova.
În opinia analistului economic, Vlad Bercu, ar trebui dezvoltate parcuri industriale mai mari, în loc să fie deschise altele mai mici și mai puțin eficiente.
În Republica Moldova mai funcționează Parcul industrial de la Cimișlia și Parcul industrial privat, de la Strășeni.