Avansul lui Harris față de Trump, în creștere într-un sondaj Reuters/Ipsos

  • 25 Septembrie 11:42
Avansul lui Harris față de Trump, în creștere într-un sondaj Reuters/Ipsos

Vicepreședinta și candidata democrată Kamala Harris îl devansează pe republicanul Donald Trump cu o diferență de la 47% la 40% în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, părând să recupereze din avantajul lui Trump în materie de economie și locuri de muncă, a constatat un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți.

Harris a înregistrat un avans de șase puncte procentuale pe baza cifrelor nerotunjite, cu sprijinul a 46,61% dintre alegătorii înregistrați, în timp ce Trump a fost susținut de 40,48%, potrivit sondajului efectuat pe durata a trei zile și încheiat luni, scrie Agerpres. Avantajul candidatei democrate față de Trump a fost cu puțin mai mare decât cel cinci puncte indicat de un sondaj Reuters/Ipsos din 11-12 septembrie.

Cel mai recent sondaj a avut o marjă de eroare de circa patru puncte procentuale.

Dacă sondajele naționale, inclusiv cele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele fiecărui stat din Colegiul Electoral sunt cele care determină câștigătorul, iar șapte state vor fi probabil decisive. Sondajele au arătat că Harris și Trump se află cot la cot în respectivele "battleground states", unde bătălia este foarte strânsă, mare parte din rezultate încadrându-se în marja de eroare a sondajelor.

Un sondaj recent New York Times/Siena College a indicat că Trump are avantaje minore în trei dintre aceste state - Arizona, Georgia și Carolina de Nord.

La întrebarea care candidat are o abordare mai bună a "economiei, șomajului și locurilor de muncă", aproximativ 43% dintre alegătorii care au răspuns la cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos l-au ales pe Trump, iar 41% au ales-o pe Harris. Avantajul de două puncte al lui Trump pe acest subiect trebuie comparat cu avansul său de trei puncte într-un sondaj Reuters/Ipsos din august și cu un avans de 11 puncte față de Harris la sfârșitul lunii iulie, la scurt timp după ce aceasta și-a lansat campania.

Harris a intrat în cursă după ce președintele Joe Biden s-a retras din campania pentru realegere, în urma prestației slabe din dezbaterea cu Trump, în iunie. La acea vreme, Trump era văzut în general ca favorit al scrutinului, în parte pentru că era perceput ca fiind mai puternic în ce privește gestionarea economiei, după câțiva ani de inflație ridicată sub administrația Biden.

Sondajele Reuters/Ipsos realizate între aprilie și iunie a.c. au arătat, de asemenea, că alegătorii l-au preferat pe Trump în locul lui Biden în privința economiei, șomajului și locurilor de muncă, cu diferențe între cinci și opt puncte.

Trump are încă avantaje importante în ce privește încrederea în capacitatea sa de gestionare a economiei. Un sondaj Reuters/Ipsos din august i-a întrebat pe alegători care candidat a avut o abordare mai bună a "economiei SUA" - fără referire specifică la locuri de muncă sau șomaj -, iar Trump a devansat-o pe Harris cu 11 puncte, de la 45% la 36%.

Amândoi candidații își concentrează promisiunile de campanie pe economie, despre care cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a arătat că reprezintă problema nr. 1 pentru alegători. Trump a afirmat marți că va crea zone speciale de producție pe terenuri federale și a promis că va crește tarifele la bunuri de import.

Harris a promis reduceri fiscale pentru familiile cu copii, precum și taxe mai mari pentru corporații și este de așteptat ca ea să dezvăluie săptămâna aceasta noi propuneri în plan economic, deși unii consilieri recunosc că timpul este limitat.

O medie a rezultatelor sondajelor realizată de FiveThirtyEight.com arată o cursă strânsă la nivel național, Harris conducându-l pe Trump cu 48,3% la 45,8%.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a chestionat online 1.029 de adulți din SUA, la nivel național, inclusiv 871 de alegători înregistrați. Dintre aceștia, 785 vor participa cel mai probabil la scrutin, iar în rândul acestor alegători probabili Harris conduce cu 50% până la 44%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău