Autorizațiile în comerț vor putea fi obținute într-o singură zi

  • 25 Februarie 2016 17:31
Autorizațiile în comerț vor putea fi obținute într-o singură zi

Autorizația pentru desfășurarea unei afaceri în comerț va putea fi obținută într-o singură zi. Ministerul Economiei propune modificări și completări legislative în acest sens.

Astfel, dacă în prezent antreprenorul are nevoie de 60 de zile, iar la depunerea dosarului trebuie să prezinte 7 acte permisive, după intrarea în vigoare a modificărilor, acesta va avea nevoie de maxim o zi, transmite IPN.

Viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, a declarat la o conferință de presă că proiectul de modificări și completări la Legea privind comerțul interior, elaborat de minister,va fi transmis în curând Guvernului, iar ulterior și Parlamentului. Acesta  prevede o nouă procedură de obținere autorizațiilor în comerț, prin notificare.

Potrivit lui, trecerea la sistemul de notificări va permite agenților economici interacțiunea doar cu Primăria, care la rândul ei va transmite, prin ghișeul unic, tuturor instituțiilor informații despre noul comerciant. Totodată, eficientizarea procesului va reduce numărul de documente necesare obținerii autorizației, de la 7 la 1, reducerea numărului de controale de la 5 la 1 control. Toate procedurile vor fi realizate prin intermediul unui software specializat – e-Comerț interior, care va optimiza esențial procesul de inițiere a activității în comerț.

Pentru activitățile de comerț cu produse care prezintă un risc sporit pentru sănătatea consumatorului,autorizația va putea fi obținută în 15 zile. Dar și aici intervin unele schimbări benefice, prin reducerea numărul documentelor solicitate pentru autorizație. Viceministrul economiei a menționat că scopul acestor amendamente este stimularea activității antreprenoriale, facilitarea lansării noilor afaceri în comerț prin simplificarea procedurilor de autorizare și eliminarea practicilor de corupție.

La rândul său, directorul Programului USAID/BRITE, Kelly Seibold, a menționat că facilitarea activității în comerț este mult așteptată de mediul de afaceri. „Businessul va pute folosi timpul alocat anterior obținerii de autorizații pentru activitatea propriu-zisă și generării de locuri de muncă, remitențe la bugetul de stat și în final de creșterea economică. Mai puțină birocrație și o transparență mai mare va aduce și îmbunătățirea climatului investițional și va poziționa Moldova pe poziții mai înalte în clasamentele economice internaționale”, a notat Kelly Seibold.

Amendamentele la legislație au fost elaborate cu suportul suportul Guvernului SUA prin intermediul Programului USAID BRITE și promovate în cadrul campaniei Update Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău