Autorizațiile de transport vor fi eliberate doar pentru parcul eligibil real antrenat

  • 15 Septembrie 17:06
Autorizațiile de transport vor fi eliberate doar pentru parcul eligibil real antrenat

Autorizațiile de transport rutier vor fi eliberate operatorilor de transport rutier și întreprinderilor din Republica Moldova doar pentru parcul eligibil real antrenat. Acest fapt tinde să excludă din procesul de eliberare a autorizațiilor a unităților de transport care nu sunt antrenate în traficul internațional. Prevederea se conține într-un proiect aprobat astăzi de Guvern, transmite IPN.

Prin același proiect, este exclusă obligativitatea de a utiliza autorizația de transport rutier internațional în termen de 30 de zile de la momentul eliberării. Totodată, noul proiect menține obligația operatorului de transport rutier de a restitui autorizația, în termen de 90 de zile din data eliberării, în cazul neutilizării acesteia.

Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, proiectul vine să oprească corupția în transportul marfar internațional. Prin respectiva hotărâre este introdusă claritate în ceea ce înseamnă noțiunea de „parc real antrenat”. Potrivit lui, o schemă pe larg răspândită este că se introducea în acest parc de autocamioane alte tipuri de unități, care de fapt nu sunt implicate în traficul internațional de mărfuri. Astfel creștea numărul artificial de așa unități și beneficiari de mai multe autorizații.

Printr-o altă schema, se dădeau în arendă mașinile neincluse în traficul internațional unui parc și astfel cel care le lua în arendă lua mai multe autorizații anuale sau unice. Astfel, s-a introdus modificarea prin care se poate aplica pentru autorizații doar cu unitățile care sunt deținute în proprietate sau într-un leasing financiar pe companie. Nicio companie nu va putea lua mai mult de zece autorizațiile unice și nu va putea lua altele până în momentul în care precedentele expiră.

Potrivit lui Andrei Spânu, actualmente, ANTA eliberează așa numitele CEMT-uri, care sunt autorizații anuale de transport de mărfuri internațional și autorizații unice cu țările cu care Moldova are acorduri de colaborare în domeniul respective. Acum este disponibilă o cotă de 1576 de autorizații anuale și peste 135 de mii de autorizații unice. În același timp, cererea pentru aceste autorizații este mult mai mare. Flota reală implicată în transportul de mărfuri este de  4600 de camioane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
19
Mon
16
Tue
15
Wed
14

Curs oficial BNM 24 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0251
USD 17.7044 0.0027
RON 4.1909 -0.0050
UAH 0.6661 0.0013
RUB 0.2434 0.0001
Arhivă Radio Chișinău