Autorizația de mediu pentru Uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungită până la 31 octombrie. Autoritățile au anunțat și că a fost semnat contactul de achiziție a energiei pentru luna octombrie cu Centrala Cuciurgan
-
03 Octombrie 2022 13:22
Autorizația de mediu pentru Uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungită până la 31 octombrie curent. Decizia aprobată de Comisia pentru Situației Excepționale îi permite uzinei din stânga Nistrului, gestionată de regimul separatist, să funcționeze și să importe metal uzat din Uniunea Europeană încă o lună. În același timp, autoritățile de la Chișinău au anunțat că a fost semnat contactul de achiziție a energiei pentru luna octombrie cu Centrala Cuciurgan din stânga Nistrului care asigură două treimi din necesarul Rep. Moldova.
Prelungirea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița s-a făcut, ca și înainte, prin derogare de la Legea privind protecția mediului înconjurător. Comisia pentru Situației Excepționale, care în perioada stării de urgență poate trece peste anumite proceduri legale, își motivează decizia prin necesitatea „asigurării continuității activității Uzinei”.
Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a admis că acordarea autorizației de mediu face parte dintr-o înțelegere cu partea transnistreană pentru a avea energie electrică mai ieftină de la Centrala din stânga Nistrului.
Andrei Spânu a subliniat sâmbătă într-o conferință de presă că Energocom a semnat contracte de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan și cu două companii ucrainene.
„Pentru 67% din achiziție a fost încheiat un contract cu MGRES la prețul de 62,5 USD/MWh - luna octombrie. Pentru 30% a fost semnat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, perioada 1-15 octombrie. Totodată, pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, perioada 1-15 octombrie. Astfel, prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh. În luna octombrie nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a spus Andrei Spînu.
Totodată, Andrei Spânu a explicat că în condițiile războiului dus de Rusia în Ucraina și atacurilor trupelor ruse contractele de achiziții de energie cu cele două companii din țara vecină au fost semnate doar până la 15 octombrie.
„În ultimele două săptămâni Federația Rusă a atacat mai multe stații de producere a energiei electrice, respectiv, trebuie să ne asigurăm că volumele de electricitate pot fi produse de Ucraina. De aceea, în momentul actual s-a semnat un contract de doar două săptămâni cu companiile din Ucraina. Însă, până la data de 15 octombrie se va decide cum continuăm. De asemenea, vă anunț că vineri, Moldelectrica a semnat un contract de livrare de urgență a energiei electrice cu Transelectrica, companie din România. În etapa actuală deja sunt semnate contracte de urgență referitor la livrările de energie electrică cu Ucraina, dar și cu România”, a mai declarat Andrei Spînu.
Potrivit experților de la Chișinău, uzina metalurgică de la Râbnița este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform datelor administrației de la Tiraspol, la sfârșitul anului trecut, vânzările Uzinei metalurgice de la Râbnița au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste. La fel ca alte companii înregistrate în regiunea transnistreană, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale.