Autorizația de emigrare pentru cetățenii Republicii Moldova care vor se stabilească peste hotare va fi obținută mai repede

  • 09 Noiembrie 2022 18:16
Autorizația de emigrare pentru cetățenii Republicii Moldova care vor se stabilească peste hotare va fi obținută mai repede

Termenul de obținere a autorizației de emigrare pentru cetățenii Republicii Moldova, care vor să-și stabilească domiciliul peste hotare, va fi scurtat de la trei luni până la 20 de zile lucrătoare. Prevederea se conține într-un proiect de hotărâre a Guvernului, transmite IPN.

De asemenea, urmare a modificărilor aprobate, va fi extinsă modalitatea de livrare a actului de identitate la domiciliul cetățenilor Republicii Moldova, la reședința temporară sau la locul aflării titularului, prin intermediul serviciului electronic MDelivery.

Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower) oferă posibilitate cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice să acorde împuterniciri de reprezentare, într-un mod complet autonom și gratuit, unor persoane care vor acționa în numele lor pentru obținerea unui serviciu public.

În acest sens, va fi reglementată posibilitatea eliberării actelor de identitate și de înregistrare, la domiciliu sau reședința temporară, în baza împuternicirilor de reprezentare emise în cadrul Registrului Mpower, pentru anumite categorii de persoane.

Proiectul prevede și efectuarea evidenței tuturor persoanelor fizice din Republica Moldova în Registrul de stat al populației doar în formă electronică și excluderea reglementărilor referitoare la fișierul manual de evidență a persoanelor.

Concomitent, Registrul de stat al populației va fi actualizat cu informație veridică, prin implementarea unor mecanisme electronice și informaționale fiabile, flexibile și eficiente de schimb de date, prin intermediul Platformei guvernamentale de interoperabilitate (MConnect) și de prestare a serviciilor prin utilizarea Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău