Autoritățile vin cu un apel la solidaritate și îndeamnă populația de a economisi energia electrică
-
25 Octombrie 2022 14:57
Situația în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică a Rep. Moldova în prezent este una incertă, existând riscul unor deconectări masive, anunță autoritățile de la Chișinău. Până la identificarea unor soluții, populația, mediul de afaceri, instituțiile publice și administrațiile publice locale sunt îndemnate să economisească energia electrică. Amenințările curente la adresa securității energetice au fost discutate ieri, 24 octombrie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. Totodată, o serie de măsuri la nivel național menite să eficientizeze consumul de resurse energetice, urmează să fie adoptate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de mâine, transmite Radio Chișinău.
Situația în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică a Rep. Moldova în prezent este una incertă, existând riscul unor deconectări masive, anunță autoritățile de la Chișinău. Până la identificarea unor soluții, populația, mediul de afaceri, instituțiile publice și administrațiile publice locale sunt îndemnate să economisească energia electrică. Amenințările curente la adresa securității energetice au fost discutate ieri la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. Totodată, o serie de măsuri la nivel național menite să eficientizeze consumul de resurse energetice, urmează să fie adoptate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de mâine.
„Rep. Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa și felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toți”, a declarat Președinta Maia Sandu în ședința CSS. În cadrul întrunirii s-a discutat inclusiv despre riscul ca „Gazprom” să reducă și mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Rep. Moldova. Totodată, s-a discutat despre problema deficitului de electricitate înregistrat în aceste zile. În context Maia Sandu a solicitat Guvernului să vină cu un set de acțiuni, obligatorii pentru toate instituțiile publice, de monitorizare continuă și de reducere a consumului de energie electrică.
Renunțarea la utilizarea liftului în anumite perioade ale zilei, reducerea iluminatului interior al clădirilor, dar și a celui stradal și suspendarea funcționării scărilor rulante în anumite intervale de timp, sunt printre câteva dintre măsurile care ar urma să fie adoptate la următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Cu un apel la solidaritate și un îndemn public de a economisi energia electrică a venit și premierul Natalia Gavrilița într-un mesaj video.
„Ca să trecem cu bine peste această perioadă complicată, avem nevoie de implicarea fiecăruia. Cu gesturi mici, fiecare dintre noi poate economisi energie și reduce presiunea enormă care este astăzi asupra sistemului energetic”, a declarat Natalia Gavrilița.
Premierul a explicat că după aderarea la rețeaua de transport electric al UE, avem posibilitatea de a accesa electricitatea, dar prețul acestor cantități este mult prea mare.
Ca urmare a bombardării infrastructurii energetice a Ucrainei de către Federația Rusă, Kievul, care asigura aproximativ o treime din necesarul de energie electrică pentru Rep. Moldova, a stopat livrările către țara noastră din 11 octombrie. Pe de altă parte, Gazprom a redus cu 30 la sută cantitatea de gaze pentru Rep. Moldova, și respectiv către regiunea transnistreană, unde se află centrala de la Cuciurgan care folosește gaze pentru a livra părții drepte a Nistrului două treimi din necesarul de curent electric. Ca urmare, de luni, Tiraspolul a redus până la 27% cantitatea de energie electrică livrată malului drept. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că au acordat Centralei din stânga Nistrului o cantitate mai mare de gaz în schimbul aprovizionării cu 50 la sută din necesarul de energie electrică.