Autoritățile turce au dispus arestarea a 275 de membri ai personalului militar

  • 09 Iunie 2020 13:43
Autoritățile turce au dispus arestarea a 275 de membri ai personalului militar

Autoritățile turce au dispus arestarea a 275 de persoane, în principal personal militar, pentru presupuse legături cu rețeaua condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, transmite Reuters, care citează surse din poliție și servicii de securitate și presa turcă, preluat de Agerpres.

După evenimentele din 15 iulie 2016, soldate cu 250 de decese, autoritățile de la Ankara au lansat o amplă campanie de reprimare a susținătorilor lui Gulen. Clericul musulman, care trăiește din 1999 într-un autoexil în SUA, a negat orice implicare.

Operațiunea poliției a fost coordonată din orașul Izmir (vestul Turciei) și a vizat persoane din 22 de provincii. Poliția a reținut deja 145 dintre suspecți.

Într-o operațiune separată, poliția turcă a arestat 16 militari în orașul Diyarbakir, din sud-estul țării.

Agenția de presă Anadolu a menționat că poliția a reținut 25 de suspecți din forțele aeriene și că au fost emise mandate de arestare pentru opt membri ai jandarmeriei, printre care un colonel.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat amploarea ripostei autorităților turce după puciul eșuat din vara lui 2016, în timp ce Ankara a susținut că măsurile sunt un răspuns necesar la amenințările pentru securitatea țării.

În ultimii ani, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat susținătorii lui Fethullah Gulen că vor să creeze un ''stat paralel'' prin infiltrarea în poliție, sistemul judiciar, armată și alte instituții de stat.

De la tentativa de lovitură de stat, 80.000 au fost plasați în arest preventiv și aproximativ 150.000 de funcționari publici, militari și alte categorii au fost destituiți sau suspendați.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău