Autoritățile spaniole vor construi o tabără pentru sezonierii imigranți, după criticile ONU

  • 26 Iulie 2020 09:37

Autoritățile spaniole au trimis soldați să construiască o tabără pentru culegătorii de căpșuni imigranți, după criticile ONU privind condițiile "inumane" în care trăiesc muncitorii sezonieri de la ferme, a anunțat guvernul sâmbătă, conform Reuters, citat de AGERPRES.

Autoritățile spaniole vor construi o tabără pentru sezonierii imigranți, după criticile ONU

Raportorul special al ONU privind sărăcia extremă și drepturile omului, Olivier De Schutter, a declarat vineri într-un comunicat că este necesară o acțiune urgentă pentru a îmbunătăți condițiile de viață ''deplorabile" din bidonvilurile lucrătorilor imigranți sezonieri, înainte să moară oameni.

Trei incendii au izbucnit săptămâna trecută în mahalale ale imigranților din apropierea orașului Huelva din sud-vestul Spaniei, rănind patru persoane. De asemenea, oficiali din domeniul sănătății au avertizat că așezările supraaglomerate expun muncitorii la riscul de se infecta cu coronavirus.

În urma apelurilor pentru ajutor ale oficialilor locali, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării a declarat că sâmbătă au fost dislocați soldați pentru a căuta un loc potrivit unde să construiască o tabără care să-i adăpostească pe muncitori, majoritatea marocani.

De asemenea, o echipă de logistică a armatei a fost trimisă pentru a încerca să prevină posibile focare de coronavirus în așezările aflate în condiții precare după incendii, a spus purtătoarea de cuvânt.

Adesea murdare și periculoase, și lipsite de apă, canalizare și electricitate, astfel de construcții improvizate au fost folosite de ani de zile pentru cazarea culegătorilor de fructe sezonieri din Spania.

De Schutter a declarat că pandemia de COVID-19 a agravat situația.

"Această realitate a incendiilor și a condițiilor inumane din bidonviluri nu mai pot fi tolerate. Situația se deteriorează alarmant în fiecare zi, s-a înrăutățit pe fondul pandemiei de COVID-19'', spune acesta în comunicat.

Ministerul Sănătății a recunoscut joi că sezonierii erau deosebit de vulnerabili la infectarea cu coronavirus din cauza condițiilor de viață și de muncă supraaglomerate și nesănătoase.

Spania este una dintre țările europene cel mai dur lovite de pandemie, cu mai mult de 28.400 de decese.

De la ridicarea restricțiilor după trei luni de izolare, în iunie, s-au înregistrat 281 de noi focare izolate, dintre care peste un sfert au apărut în condițiile de la locul de muncă.

Autoritățile din Catalonia au impus izolarea provinciei Segria și a capitalei acesteia Lleida după un vârf al cazurilor de coronavirus legate de muncitori imigranți care trăiesc în condiții precare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău