Autoritățile ruse au trecut la represalii împotriva rudelor aliaților lui Navalnîi

  • 29 Martie 2021 15:53
Autoritățile ruse au trecut la represalii împotriva rudelor aliaților lui Navalnîi

Unul dintre colaboratorii apropiați ai opozantului rus Aleksei Navalnîi - încarcerat în prezent într-o colonie de muncă - a acuzat luni autoritățile ruse că i-au arestat tatăl în weekend într-o tentativă de a pune presiune asupra sa, după ce a anunțat organizarea unei noi manifestații antiguvernamentale, relatează Reuters și Meduza.io, preluat de Agerpres.

Ivan Jdanov, șeful Fondului de luptă împotriva corupției (FBK) întemeiat de Navalnîi, a declarat că tatăl său, pensionar, a fost arestat sâmbătă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru un presupus abuz în serviciu, după ce poliția i-a percheziționat vineri domiciliul și l-a interogat până târziu noaptea.

Autoritățile au declanșat represalii împotriva aliaților lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a cărui arestare la 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după otrăvirea sa în august cu agent neurotoxic Noviciok, de uz militar, declanșase proteste în masă în multe orașe din Federația Rusă. La scurt timp, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar într-un dosar privind presupuse acte de delapidare datând din 2014, caz despre care atât el, cât și opoziția și Occidentul susțin că a fost orchestrat de autorități.

Puterea rusă a declarat că aliații săi i-au încurajat pe oameni să iasă în stradă la aceste proteste, neautorizate și care au reprezentat un risc pentru sănătatea publică din cauza epidemiei de COVID-19.

În genere, autoritățile au încercat să-l prezinte pe Navalnîi ca pe o marionetă susținută de Occident într-o misiune de destabilizare a Rusiei înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, o acuzație pe care el o neagă.

Numeroși colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, și fratele său se află în arest la domiciliu și se confruntă cu dosare penale.

Jdanov senior, 66 de ani, a lucrat ca funcționar într-o localitate din regiunea Neneț (nordul Rusiei) și s-a pensionat vara trecută, a indicat fiul acestuia pe Facebook.

Dosarul deschis împotriva sa se referă la faptul că el a recomandat alocarea unei locuințe sociale unei femei a cărei familie primise deja o subvenție pentru locuință. Dar alocarea locuinței a fost anulată ulterior din cauza unei subvenții anterioare pe care familia acesteia o primise deja, a explicat Jdanov jr.

Urmărirea penală împotriva tatălui meu, care suferă de 'multe boli', reprezintă un 'nivel nou de josnicie și de ticăloșie la care a coborât administrația prezidențială', adăugând că 'acesta este cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla', potrivit publicației independente Meduza.io.

'Nu am nicio îndoială că acest dosar are legătură cu mine și cu ceea ce fac eu', a spus el, indicând că nu știe unde este încarcerat în prezent tatăl său. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău