Autoritățile ruse au blocat accesul la site-urile web a două media ruse și unei organizații de apărare a drepturilor omului

  • 05 August 2021 13:02
Autoritățile ruse au blocat accesul la site-urile web a două media ruse și unei organizații de apărare a drepturilor omului

Autoritățile ruse au blocat accesul la site-urile web a două media ruse și unei organizații de apărare a drepturilor omului având legătură cu opozantul Mihail Hodorkovski, a anunțat fostul magnat al petrolului, care trăiește în prezent în exil, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"După ce toate organizațiile (opozantului Aleksei) Navalnîi au fost declarate 'extremiste', autoritățile au blocat de asemenea MBKh Media, Open Media și organizația de asistență juridică" Pravozașcita Otkrîtki, a anunțat pe Twitter Mihail Hodorkovski, un oponent de multă vreme al președintelui rus Vladimir Putin.

Joi dimineață, site-urile a două media nu puteau fi consultate în Rusia decât prin intermediul VPN, în timp ce site-ul organizației de apărare a drepturilor omului părea să nu mai existe.

Agenția rusă de reglementare în sectorul comunicațiilor, Roskomnadzor, a indicat pentru Interfax că a procedat la blocarea acestora la cererea procurorului general.

"Autoritățile nu doresc proiecte media care au o privire critică față de ceea ce se întâmplă în țară", a menționat pe contul său de Twitter Open Media.

Site-ul a indicat că a primit o subvenție pe cinci ani din partea lui Mihail Hodorkovski în 2017.

"Am decis, împreună cu investitorul nostru, să oprim munca, întrucât riscurile pentru personalul proiectului sunt prea mari", a precizat OpenMedia.

Mai multe media independente și alte grupuri critice la adresa puterii au fost interzise recent în Rusia, în cadrul unei represiuni în creștere împotriva opoziției pe măsura apropierii alegerilor legislative din septembrie.

O lege votată recent de parlamentul rus este destinată să excludă de la scrutin cea mai mare parte a oponenților regimului, în special pe susținătorii lui Aleksei Navalnîi, adversarul nr.1 al Kremlinului, care a demascat corupția la nivelul elitei politice ruse.

Organizația Open Russia a lui Hodorkovski fusese calificată "indezirabilă" în 2017, după care s-a autodizolvat în 2019. Aceasta a deschis apoi o altă structură cu același nume care nu a fost niciodată înregistrată de Ministerul rus al Justiției. Noua organizație s-a autodizolvat la rândul său în mai 2021, de teama urmăririi penale împotriva membrilor săi.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 pe când era directorul executiv al importantei companii petroliere Iukos și a stat 10 ani în închisoare. Grațiat în 2013, datorită demersurilor ministrului german de externe Hans-Dietrich Genscher, el a fost nevoit să se exileze în Europa, unde a fondat numeroase organizații de opoziție față de regimul autoritar al președintelui Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău